Ben jij lekker creatief begonnen aan het maken van jouw eigen buitenproject maar weet je nog niet goed welke materialen je nu het best kunt gebruiken? Of zijn die ouderwetse deuren in huis misschien wel toe aan vervanging? Grote kans dat je dan gebruik gaat maken van hout. Welke houtsoort je nu het best kunt gebruiken is afhankelijk van waar je het materiaal precies gaat gebruiken en wat je ervan wilt maken. Door het grote aanbod aan verschillende soorten hout is de keuze voor het meest geschikte materiaal niet altijd eenvoudig. Douglas hout is een houtsoort dat voor veel verschillende doeleinden kan worden gebruikt, misschien ook wel voor jouw project. Om daar achter te komen lees je hier meer over deze houtsoort en daarbij de voordelen en nadelen.
Waarvoor gebruik je Douglas hout?
Douglas hout is voor veel verschillende projecten populair en wordt dan ook veel gebruikt. Maar waarvoor gebruik je deze houtsoort nu eigenlijk precies? Meestal kom je voor buitenprojecten goed uit de voeten met Douglas hout, bijvoorbeeld wanneer je een schutting of tuinhuis gaat maken. Ook meubels als tuinbanken en tuintafels zijn vaak van Douglas hout gemaakt. Werk je in de bouw, dan zal je deze houtsoort ongetwijfeld een keer in je handen hebben gehad. Kozijnen en deuren worden hier ook veel van gemaakt. Bij vrijwel alle houthandels kun je Douglas hout kopen.
Veel voordelen voor buitengebruik
Net als ieder product zitten er aan Douglas hout verschillende voordelen en nadelen. Douglas hout is vooral erg geschikt voor buitengebruik omdat het erg recht en sterk is. Hierdoor is het stabiel en makkelijk te verwerken. Door het kernhout gaat deze soort lang mee. De warme kleur van het hout verandert in de loop van tijd naar een grijze tint. Veel mensen vinden dit juist een mooie, unieke eigenschap van het hout, maar mocht je hier nu niet van houden dan kun je het hout bewerken met speciale beits. Omdat Douglas bomen erg lang worden kun je ook erg lange planken kopen. Je kunt er dus alle kanten mee op.
Werking van het hout
Het grootste nadeel van Douglas hout is dat het ‘werkt’. Dit houdt in dat het hout van vorm veranderd door weersomstandigheden. In de zomer krimpt het hout en in het najaar zet het juist uit door het vocht wat in de lucht hangt. Je zou dit kunnen merken aan ramen die bijvoorbeeld minder goed sluiten in de winter. Het heeft echter geen invloed op de kwaliteit van het hout, dit blijft vrijwel altijd erg hoog.