Alles wat je moet weten over reddingsvesten

Een vaarbewijs is Nederland binnen bepaalde regels niet verplicht. Dat betekent dat iedereen een boot binnen deze regelementen kan huren. Dan is het misschien wel even handig om te weten hoe het nou precies zit met de regels over een reddingsvest. In deze blog geven we je een aantal handige tips mee zodat jij alles weet wat je moeten weten om veilig het water op te kunnen en dat is natuurlijk wel van groot belang, want veiligheid staat voorop.

Is het verplicht om een reddingsvest te dragen?

Nee, tenminste voor de boten die bestuurd mogen worden door mensen zonder vaarbewijs, zoals bijvoorbeeld een whaly boot, is het niet verplicht om een reddingsvest te dragen. De enige die wel verplicht is om een reddingsvest te dragen is de (staande) bestuurder van een motorboot die harder kan varen dan 20 kilometer per uur. De opvarenden en een zittende bestuurder zijn dit niet verplicht. Het is wel verplicht om een zwemvest ter beschikking te hebben voor iedere opvarende. Zodat deze in geval van nood gebruikt kan worden. Let op: als je niet in het bezit bent van een zwemdiploma is het ten strengste aan te raden om dit wel te doen. Ook kinderen zonder zwemdiploma zijn het in Nederland namelijk niet verplicht. Toch is het verstandig dit wel te doen, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Zwemvest of reddingsvest?

Een zwemvest is niet hetzelfde als een reddingsvest. Het grote verschil is dat een reddingsvest zo gemaakt is dat de drager van het vest op zijn of haar rug draait. Dit is belangrijk omdat het kan voorkomen dat de drager buiten bewustzijn is. Bij een zwemvest is dat niet zo. Een zwemvest is alleen voor ondersteuning tijdens het zwemmen. Een zwemvest (voor volwassenen) heeft een drijfvermogen van 50 newton. Een reddingsvest heb je in drie verschillende categorieën: 100, 150 en 275 newton. Wanneer je welk reddingsvest nodig hebt kun je gemakkelijk op Google vinden. Het heeft voornamelijk te maken met hoe rustig het water is waar je op vaart.

Hoe zit het dan met watersporten?

Ook bij watersporten als suppen, surfen of kanovaren is het niet verplicht om een zwemvest te dragen. Toch is het wel aan te raden dit te doen omdat het ongelukken kan voorkomen. Wat wel kan voorkomen is dat verhuurbedrijven ervoor kiezen om het dragen van een zwemvest te verplichten. Dit doen ze omdat ze ongelukken willen voorkomen. Ongelukken zijn voor beide partijen niet handig.

 

Related

Laatste blogs

Categorie├źn