Steeds meer Nederlanders willen beginnen met ondernemen. Ze zijn misschien al ondernemer met een fysieke winkel en willen hun activiteiten uitbreiden naar het internet, of zijn nieuw in de ondernemerswereld. Als je online gaat ondernemen, is het belangrijk dat je rekening houdt met deze vier zaken.
Checken of je onderneming een bedrijf is
Misschien wil je een webshop beginnen, of ga je je kennis online verkopen middels diensten. Op een bepaald moment zijn je werkzaamheden geen hobby meer, maar een volwaardige onderneming: een echt bedrijf. Daarvoor hebben de KVK en de Belastingdienst een paar criteria opgesteld.
Zo zijn er regels over winstgevendheid, zelfstandigheid en het aantal klanten. Controleer dus van tevoren of je een hobby of een bedrijf hebt. Vaak heb je al sneller een bedrijf dan je denkt.
Controleer of je geen rechten schendt
Waarschijnlijk heb je al iets van een naam in gedachten als je online wilt ondernemen. Al heb je het maar op een bierviltje gezet. Wees je ervan bewust dat veel namen al in gebruik zijn of dat ze te veel op elkaar lijken. Je krijgt te maken met het intellectueel eigendomsrecht. Merknamen mogen bijvoorbeeld niet zomaar gebruikt worden of een gelijkenis hebben.
Daar komt nog bij dat je product misschien al gepatenteerd is. Als hobbyist krijg je daar niet zoveel problemen mee, maar als bedrijf wel. Daarom is het zaak te controleren of je geen eigendomsrechten schendt.
Aan de slag met een marketingstrategie
Zit alles helemaal goed? Dan kun je aan de slag met een marketingstrategie. Dit zal een van de belangrijkste onderdelen van je bedrijf zijn. Zeker als je online wilt handelen, is zichtbaarheid heel belangrijk. Dat doe je niet alleen door online reclame te maken middels advertenties, maar ook door te werken aan bijvoorbeeld je vindbaarheid in Google. Dat kan onder meer door linkbuilding op de juiste manier in te zetten.
Als beginnend ondernemer kun je wel wat advies gebruiken. Voor seo advies in Amsterdam kun je bij verschillende bureaus terecht. Zij adviseren je over hoe je het best een marketingstrategie kunt vormgeven.
Houd je aan de wetten en regels
Als ondernemer gelden er andere wetten en regels dan als hobbyist. Zo moet je misschien omzetbelasting of inkomstenbelasting betalen. Vaak moet je ook btw rekenen over je dienst of product. En natuurlijk moet je administratie op en top op orde zijn.
Bij online ondernemen horen ook andere verplichtingen, zoals je houden aan cookiewetgeving, de klant bedenktijd bieden, op de juiste manier leveren, garanties geven en zorgen voor een soepel bestelproces. In Nederland heeft een consument heel wat rechten!