De lifestyle van een ZZP’er en de bijbehorende verzekeringen

Als ZZP'er ben je eigen baas en heb je veel vrijheid. Je kunt starten met beleggen wanneer en waar je wilt en hebt geen last van een baas die je op de hielen zit. Toch brengt deze manier van werken ook de nodige verantwoordelijkheden met zich mee, waaronder het regelen van verzekeringen. In deze blog bespreken we de lifestyle van een ZZP'er en wat er komt kijken bij het afsluiten van de juiste verzekeringen.

De vrijheid van een ZZP'er

Als ZZP'er heb je de vrijheid om je eigen werktijden en werkplek te kiezen. Je kunt zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt en hoe je je werkzaamheden uitvoert. Dit geeft veel vrijheid en flexibiliteit, maar ook veel verantwoordelijkheid. Als ZZP'er ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor het vinden van opdrachten, het uitvoeren van het werk en het bijhouden van de administratie.

Risico's van het ondernemerschap

Als ZZP'er loop je risico's die je als werknemer niet hebt. Zo kun je te maken krijgen met een onverwachte terugval in opdrachten, waardoor je minder inkomsten hebt. Ook kun je te maken krijgen met ziekte of arbeidsongeschiktheid, waardoor je niet meer kunt werken en geen inkomsten meer hebt. Daarnaast ben je als ZZP'er zelf verantwoordelijk voor eventuele schade die je aanricht tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden.

Verzekeringen voor ZZP'ers

Als ZZP'er is het belangrijk om jezelf goed te verzekeren. Er zijn verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten om jezelf te beschermen tegen risico's. Hieronder bespreken we de belangrijkste verzekeringen voor ZZP'ers.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade dekt die je per ongeluk aanricht tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld schade aan de eigendommen van een opdrachtgever zijn. Een aansprakelijkheidsverzekering is voor ZZP'ers erg belangrijk, omdat je als zelfstandige aansprakelijk bent voor de schade die je aanricht.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt de kosten wanneer je als ZZP'er arbeidsongeschikt raakt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een ziekte of een ongeval (daarvoor is een ongevallen verzekering zzp dus ook handig). Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor ZZP'ers belangrijk omdat je als zelfstandige geen recht hebt op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering dekt de kosten wanneer je als ZZP'er juridische hulp nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een conflict met een opdrachtgever.

Bescherming van je eigendommen

Als zzp'er heb je waarschijnlijk investeringen gedaan in de apparatuur, gereedschappen en andere middelen die je nodig hebt om je werk te doen. Als deze eigendommen beschadigd raken of gestolen worden, kan dit grote financiële gevolgen hebben voor je bedrijf. Door het afsluiten van een zakelijke inboedelverzekering kun je jezelf beschermen tegen deze risico's. Een zakelijke inboedelverzekering dekt schade aan eigendommen die je gebruikt voor je werk, zoals laptops, gereedschap en apparatuur.

Related

Laatste blogs

Categorieën