Wat is de Ideale Teamomvang voor Start-ups?

  • Teamsamenstelling

Als je een bedrijf gaat opstarten en daarvoor een ondernemersteam samenstelt dan is het handig om te weten wat de ideale teamomvang is. En nog belangrijker, waarom dat zo is. Zwitserse wetenschappers deden er een studie na en geven het antwoord.

Waarom meer tot minder leidt

Hoe meer zakenpartners, hoe meer capaciteit. In dit opzicht is iedere start-up gebaat bij een zo groot mogelijk ondernemersteam. Toch zijn er drie specifieke argumenten die pleiten voor een zo klein mogelijke team, of zelfs geen team.

1) Een (groter) ondernemersteam betekent dat je meer omzet moet genereren om iedereen van voldoende inkomsten te voorzien. Als je net start dan is dat duidelijk een uitdaging. Bedien je bovendien een zeer kleine markt met lage winstmarges, dan is het maar de vraag of je ooit voldoende inkomsten voor meerdere personen kunt genereren.

2) Nog veel vaker geldt de stelregel dat iedere zakenpartner die je toevoegt aan het ondernemersteam in principe leidt tot een toename aan inefficiëntie en coördinatiekosten. Je hebt immers meer mensen die betrokken zijn bij de strategie en invulling van de bedrijfsvoering. Dat betekent dat meer en vaker afstemming nodig zal zijn. Je zult dus ook (nog) intensiever met elkaar moeten communiceren om op de hoogte te blijven wat er speelt en samen tot besluiten te komen.

3) Ook is de kans groter dat rollen overlappen, waardoor zakenpartners elkaar in de weg zitten en conflicten in het team kunnen ontstaan.

In deze drie bovenstaande situaties leiden meer zakenpartners dus tot minder resultaten.

Drie zakenpartners is het meest optimaal

Oké, een te groot ondernemersteam is dus niet verstandig. Maar hoeveel is te groot? En wat is dan wel de ideale teamomvang?

Volgens een Zwitserse studie zorgt een ondernemersteam met drie zakenpartners bij een start-up voor de meest optimale balans. Hierbij is met name gekeken naar individuele inzet versus freerider-gedrag. Tot aan drie zakenpartners neemt de individuele inspanning toe in een ondernemersteam, daarna neemt het juist af. Drie zakenpartners hebben ook het voordeel dat er altijd een meerderheid is. 

Bij IT start-ups spreekt men ook vaak van een kansrijk ondernemersteam als het team bestaat uit een developer, een designer en een commercieel marketeer. Het is de combinatie van specialismen die hier gewaardeerd wordt, bovenop de genoemde argumenten van de Zwitserse studie. 

Nu weet je het. Vorm een team van drie! Of toch nie(t)?

Maar optimaal is geen heilige graal

Toch blijkt drie ook weer niet een heilige graal. Als vaak twee dezelfde zakenpartners het met elkaar eens zijn, dan voelt de derde zakenpartner zich waarschijnlijk niet erkent en zal deze minder betrokken raken. Dit kan voorkomen wanneer twee personen samen een bedrijf opstarten en een derde ‘neutrale’ partner bij het bedrijf betrekken. Bij Apple is dit in de opstartfase ook het geval geweest. Maar deze derde oprichter, Ron Wayne, verliet het bedrijf al na 12 dagen (wat dan ook wel weer heel erg snel is). 

Zoals altijd heeft ieder voordeel ook zijn nadeel. Nu je bekend bent met de voordelen en mogelijke nadelen, of valkuilen, kun je er in ieder geval rekening mee houden.

 

Aanverwante artikelen:

De 5 C’s van een Succesvol Ondernemersteam

Ondernemersteams door de Ogen van Investeerders

 

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen