Deze Aandelencalculator Bepaalt Hoeveel Aandelen Je Waard bent

  • Oriëntatie

Je heb een nieuwe digitale applicatie bedacht en besluit er een bedrijf voor op te zetten. Je zoekt en vindt een aanvullende zakenpartner om de applicatie samen mee te realiseren. Voordat het avontuur begint bespreken jullie nog even de verdeling van aandelen. Mmm, wat is nu een eerlijke verdeling? Een herkenbare vraag? Deze aandelencalculator helpt je op weg (als je een tech start-up bent).

Aandelencalculator Foundrs 700X350

15 kritieke vragen

Eerder schreven we al over richtlijnen voor het verdelen van aandelen. Ook toonden we al aan dat de grootste fout van team start-ups een gelijke verdeling van aandelen is. Dit geeft je al waardevolle inzichten om tot een eerlijke, goed beargumenteerde en duurzame verdeling van aandelen te komen.

Maar wat is nu makkelijker dan een applicatie die op basis van een paar vragen jou en je zakenpartner(s) concrete aandelenpercentages voorschotelt? Dat is namelijk precies wat deze aandelencalculator doet.

De aandelencalculator is ontwikkeld door Alain Raynaud, directeur van de Founder Institute Paris. Drie jaar lang voerde hij 1-op-1 discussies met oprichters van bedrijven om te achterhalen welke vragen essentieel zijn voor het verdelen van de aandelen en welke aandelenpercentages vervolgens passend zijn.

Het resultaat is een online applicatie met 15 kritieke vragen dat resulteert in een concreet voorstel tot verdeling van de aandelen. De geadviseerde werkwijze is dat alle betrokken ondernemers de vragen afzonderlijk invullen en daarna de eindresultaten bespreken. 

Handige quick scan maar met beperkingen

Zoals bij iedere applicatie heeft ook deze aandelencalculator zo z’n beperkingen. Dat wordt ook deels aangegeven op de site zelf. Zo wordt aangegeven dat de aandelencalculator zaken als salaris, financiële inleg en al opgebouwde bedrijfswaarde buiten beschouwing laat. Hierdoor is de calculator enkel geschikt voor start-ups in de vroege fase van hun bestaan. Ook gaat de aandelencalculator uit van een technische medeoprichter. Dus het is ook nog eens specifiek gericht op tech start-ups.

Je leest verder, dus je hebt waarschijnlijk een tech start-up of interesse in tech start-ups. We hebben nog een paar additionele punten voor je om rekening mee te houden.

De onderverdeling tussen fulltime en parttime betrokkenheid is in deze calculator nogal vaag, en dan met name het parttime gedeelte. Het maakt immers een groot verschil of je 16 of 32 uur per week parttime betrokken bent bij de betreffende onderneming. 

Ook gaat de calculator ervan uit dat de situatie niet wijzigt. Door een andere rolverdeling, een exit of toetreding van een nieuwe zakenpartner verandert de situatie en dan is de calculator niet meer bruikbaar. 

Verder missen we andere (irrationele) elementen die bijvoorbeeld wel vernoemd worden in Noam Wasserman’s richtlijnen voor het verdelen van aandelen

Dat zijn wel een hoop beperkingen, zul je denken. Is de aandelencalculator überhaupt wel waardevol? Voor tech start-ups is de applicatie zeker bruikbaar als handige quick scan ter voorbereiding op aandelenonderhandelingen. De applicatie is ook vooral bedoeld als een startpunt van discussie. Het blijft een kwestie van (eerlijk) onderhandelen. Mooie bijkomstigheid is dat de calculator volledig gratis te gebruiken is. Doe er dus vooral je voordeel mee!

Vesting als uitgangspunt

Als afsluiter nog het volgende. Op de site wordt ook vermeld dat de aandelencalculator, of eigenlijk het onderliggende algoritme, ervan uitgaat dat alle ondernemers minimaal 4 jaar actief betrokken blijven bij het bedrijf en over deze periode het afgesproken aandelenpakket geleidelijk aan opbouwen. Dit wordt vesting genoemd. Nog nooit van gehoord? Lees dan ook zeker ons artikel "Reversed vesting: de belangrijkste afspraak over aandelen met je co-founder". 

Met betrekking tot vesting en cliffs is het voornaamste punt dat de aandelencalculator geen rekening houdt met eventuele tussentijdse wijzigingen in de aandelenverdeling. Het uitgangspunt hier is dat alle ondernemers even lang betrokken blijven. Iedere wijziging in de situatie zorgt ervoor dat de calculator feitelijk vanaf dat moment niet langer te gebruiken is. Maar goed, dat is pas voor latere zorg.

Ga nu naar de aandelencalculator

 

Delen