Hoe vind je een compagnon en waarop moet je letten?

  • Zoeken en vinden

Veel ondernemers die een compagnon zoeken kijken in eerste instantie naar hun eigen netwerk. En dat is op zich slim. Het kan grote voordelen hebben om te ondernemen met iemand met wie je al hebt samengewerkt. Je kent dan elkaars kwaliteiten en weet hoe de onderlinge dynamiek is. Maar er zijn ook andere aspecten waar je op moet letten. 

Iedere bedrijfsfase stelt zijn eigen eisen

Iedere levensfase van een onderneming stelt andere eisen aan de meeste ideale compagnon. Zo is het in de pre-startfase een voordeel als je elkaar kent: je kunt dan sneller knopen doorhakken, stappen zetten en flexibel zijn.

Zit je onderneming in de doorstartfase, dan komt het aan op heel andere zaken. Denk aan strategie, managementkwaliteiten, netwerk, en het vermogen om de organisatie aan te passen aan wat de markt vraagt. Het is dan al snel een voordeel als je verschilt qua achtergrond, kennis en competenties.

Marktkennis en relevante netwerk

Ook de omgeving waarin het bedrijf opereert is een factor bij de keuze van een compagnon. Een voorbeeld: als je een nieuw bedrijf opzet dat zich gaat richten op de zorgsector, dan kan het een belangrijk voordeel zijn als één van de zakenpartners uit deze sector afkomstig is. Het is een groot voordeel als je weet hoe de markt in elkaar steekt en als je goede contacten hebt in de markt met personen die voor de onderneming van belang zijn.

Je netwerk is groter dan je denkt

Als je eigen netwerk geen geschikte kandidaat-compagnons bevat, kijk dan eens in de netwerken van jouw relaties. Kijk bijvoorbeeld op LinkedIn met wie zij gelinkt zijn. Wellicht zijn daar mensen bij die wel in het profiel passen.

Word lid van LinkedIn-groepen waarvan je vermoedt dat er geschikte kandidaten in actief zijn en post een oproep.

Of breid je netwerk uit door netwerkbijeenkomsten te bezoeken die regionaal, branche- of vakgeoriënteerd zijn.

Veel effectiever kan zijn om een account aan te maken op TeamVenture.nl. Die keuze is natuurlijk aan jou.

 

 

Delen