Je Ideale Compagnon Heeft Deze 5 Eigenschappen

 • Teamsamenstelling

Wanneer je op zoek gaat naar een compagnon om samen een ondernemersteam mee te vormen dan ga je uiteraard op zoek naar de ideale compagnon. Maar wat maakt iemand een ideale compagnon? Voor een deel is dat uiteraard heel persoonlijk. Toch blijkt uit diverse wetenschappelijke studies dat de ideale compagnon, in ieder geval, de volgende 5 eigenschappen bezit.

Afbeelding Van Drie Zakenmannen En Selectiecriteria Die Afgevinkt Worden

1) Je ideale compagnon heeft Gedeelde Werkervaring

Met stip op één: de meest ideale compagnon is een persoon met wie je al uitgebreid en prettig hebt samengewerkt op zakelijk vlak, denk aan oud-collega’s of zakenpartners. In het beste geval is het een persoon met wie je naast successen ook al diepe dalen, of in ieder geval stevige uitdagingen, hebt ervaren en overwonnen. Hierdoor weten jullie al goed wat jullie aan elkaar hebben. Het ‘enige’ verschil is dat jullie nu samen gaan ondernemen.

Alternatief: Kom je een zo goed als ideale compagnon tegen maar hebben jullie nog niet eerder samengewerkt, volg dan de volgende 3 tips op.

 1. Stel gezamenlijk een (nieuw) ondernemingsplan op.
 2. Voer samen een opdracht uit, bij voorkeur onder tijdsdruk en ten behoeve van (toekomstige) klanten. Voorbeeld: organiseer een evenement.
 3. Pas (reversed) vesting van aandelen toe

2) Je ideale compagnon heeft Ondernemerservaring

Een ondernemersteam met minimaal één ervaren ondernemer vergroot de succeskansen van een bedrijf aanzienlijk. De ervaren ondernemer kent het klappen van de zweep en weet zodanig welke valkuilen in ieder geval dienen te worden vermeden.

Staar je hierbij overigens niet blind op behaalde successen. Ook een ondernemer waarvan de eerste onderneming niet is geslaagd is zeer waardevol. Besef dat zo’n 70% van alle nieuwe bedrijven wordt opgericht door onervaren ondernemers. En dat ruim 50% van deze nieuwe bedrijven de eerste vijf jaar niet overleeft. Veel belangrijker is om te beseffen dat ondernemers waarvan het eerste bedrijf geen succes is geworden er de tweede keer vaak wel in slagen om een succesvol bedrijf op te starten. Oefening baart immers kunst!

Alternatief: Heeft geen enkele ondernemer in je team eerder al ondernemerservaring opgedaan, dan kun je dit gemis opvangen door een ervaren ondernemer te betrekken als business mentor. Je kunt je ook aanmelden bij incubators of accelerators, zoals Entrepreneur’ Organization. Zij kunnen je ook goed ter zijde staan. 

3) Je ideale compagnon heeft Gevarieerde Werkervaring

Heeft je toekomstige compagnon gewerkt voor meerdere werkgevers en heeft hij/zij ook meerdere type functies vervult dan is dit zeker ideaal. Een gevarieerd werkverleden zorgt er namelijk voor dat je in aanraking komt met verschillende werkwijzen en perspectieven. Hierdoor leer je vraagstukken vanaf verschillende kanten te bekijken en op verschillende manieren te zoeken naar oplossingen. Dit is behulpzaam bij het oplossen van conflicten en het maken van strategische besluiten.

Een ander voordeel van een werkverleden bij meerdere werkgevers is dat er een groter en meer gevarieerd professioneel netwerk is opgebouwd. Ze zeggen wel eens dat het er niet om gaat wie je bent, maar wie je kent. Een groot en divers zakelijk netwerk komt dan goed van pas. 

4) Je ideale compagnon is een Teamspeler

De Engelse uitspraak “there is no I in team” verwoord dit punt zeer treffend. Je compagnon moet echt een teamspeler zijn. (Dat geldt uiteraard ook voor jezelf.) Maar hoe logisch dit ook klinkt, merken wij dat dit selectiecriterium in de praktijk makkelijk over het hoofd wordt gezien of wordt ondergewaardeerd op het moment dat een kandidaat compagnon op veel andere selectiecriteria al heel hoog scoort.

Juist op dit punt moet je geen concessies maken. Is je compagnon geen teamspeler dan is het een kwestie van tijd voordat de strubbelingen beginnen en een (vecht)scheiding zal volgen. Je verspilt er waardevolle tijd, energie en mogelijk ook geld mee. Test dus goed of je ideale compagnon ook echt een teamspeler is. De volgende lijst met kenmerken van teamspeler zullen je daarbij helpen.

Een teamspeler is iemand…

 • die afspraken nakomt, deadlines haalt en op tijd arriveert
 • die daad bij het woord voegt
 • die de deskundigheid en toegevoegde waarde van teamleden waardeert en respecteert
 • die bereid is om eigen fouten en ongelijkheid toe te geven
 • die ‘vervelende klusjes’ niet voor een ander laat liggen
 • die (ook) goede ideeën en initiatieven van anderen steunt en erop voort bouwt
 • die in positieve zin over andere teamleden praat
 • die gezamenlijke belangen (het bedrijf) boven het eigen belangen stelt
 • bereid is om concessies te doen om tot een gezamenlijk resultaat te komen
 • die zaken die niet goed lopen binnen het team op een prettige manier bespreekbaar maakt
 • die proactief met teamleden meedenkt en informatie doorgeeft die voor de ander van belang kan zijn

5) Je ideale compagnon deelt jouw Passie en Commitment

Jullie dienen allebei even enthousiast te zijn over het idee en eens zijn over de doelen die jullie met het bedrijf nastreven. Hebben jullie hier bij voorbaat heel andere ideeën over, dan heb je niet de juiste compagnon gevonden.

Het is ook belangrijk dat je compagnon even gecommitteerd is aan het bedrijf als jij. Dat betekent dat iedere ondernemer (nagenoeg) evenveel uren investeert, ook bereid is om financieel te investeren (voor zover de spaarpot van de betreffende persoon dit toelaat) en dagelijks betrokken is bij het runnen van het bedrijf.

Een evenredige mate van commitment betekent overigens niet dat er ook sprake moet zijnvan een evenredige hoeveelheid aandelen. In het artikel  "De Grootste Fout van Team Start-ups: Gelijke Verdeling van Aandelen" lees je hier meer over.

Waardeer ook het schaap met ‘slechts’ vier poten

De kans dat je de ideale compagnon voor je bedrijf tegen het lijf loopt is over het algemeen best klein. De meeste mensen zoeken immers een schaap met vijf poten, of nog meer zelfs. Streef voor het hoogst haalbare maar staar je ook niet blind op de perfecte kandidaat of het perfecte team. Niemand is perfect. Zoals Alain Prost, een van de succesvolste Formule 1-coureurs aller tijden, het eens zei:

“You cannot always have the best team. It is a comprimise.”

 

Aanverwante artikelen:

De 5 C’s van een Succesvol Ondernemersteam

De Grootste Fout van Team Start-ups: Gelijke Verdeling van Aandelen

 

Delen