Overwegingen bij een Team Startup

  • Oriëntatie

Een team start-up kent veel voordelen ten opzichte van een eenmanszaak.  Zo doen team start-ups het bewezen beter dan bedrijven met een éénkoppige leiding. Uit onderzoek blijkt dat dit met name komt doordat de zakenpartners elkaar aanvullen. Heel simpel gezegd: twee weten en kunnen meer dan één. 

Voordelen van een team start-up

Maar er zijn meer voordelen die vóór een team start-up pleiten:

  • Je hebt een groter netwerk: een kritische succesfactor voor elke onderneming;
  • Met meer mensen kun je over een groter startkapitaal beschikken;
  • Je hebt meer werk- en denkkracht en kunt sneller uit de startblokken;
  • Een zakenpartner helpt je om dingen uit een ander perspectief te bekijken. Dit is met name belangrijk bij het ontwikkelen van een bedrijfsstrategie: discussie draagt bij aan je concurrerend vermogen;
  • Je bent minder kwetsbaar dan een eenmansbedrijf: het werk gaat ook door als jij ziek bent of met vakantie.

Bottlenecks bij team start-ups

Uit onderzoek blijkt dat de grootste kracht van een team start-up - het samen ondernemen - tegelijkertijd ook de zwakste schakel is. Veel team start-ups vallen na korte of langere tijd uit elkaar. Vaak door verschillende ambities en verwachtingen of door irritaties en conflicten. Soms botert het simpelweg toch minder goed tussen de zakenpartners dan zij aanvankelijk dachten.

Vaker is een 'break-up' te voorkomen door vóór de feitelijke start van de onderneming over een aantal zaken volstrekte duidelijkheid met elkaar te krijgen. Met name het op één lijn zitten voor wat betreft de waarden, missie, doelstelling en doelen, benodigde middelen en de verdeling van verantwoordelijkheden blijkt van doorslaggevend belang voor een succesvol partnerschap. 

Maar ook na een gedegen voorbereidde, harmonieuze start brengt een team start-up specifieke aandachtspunten en valkuilen met zich mee. Je vindt ze onder 'tips en aandachtspunten'.

 

Aanverwante artikelen:

Ondernemen: Solo of Samen?

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen