Ondernemersteams door de Ogen van Investeerders

  • Teamsamenstelling

Voordat een investeerder instapt beoordeelt hij een investeringsvoorstel op meerdere criteria. Hoe belangrijk is het ondernemersteam? We vroegen het aan Bernd Mintjes, investeerder en mede-eigenaar van InvestorMatch. 

Ondernemersteam Door Ogen Investeerders 750X350

Vijf beoordelingscriteria

Bernd Mintjes kijkt naar een vijftal criteria op basis waarvan hij besluit wel of niet te investeren.

  1. Is er een duurzaam concurrentieel voordeel en hoe lang is dit voordeel houdbaar?
  2. Is er sprake van een directe toegang tot de doelgroep en hoe makkelijk kan de doelgroep bereikt worden?
  3. Wat is het verdienmodel en wanneer is er sprake van break-even?
  4. Welke strategie wordt er gevolgd?
  5. Waarom is dit het winnende ondernemersteam

Ondernemersteam geeft doorslag

De vraag over het team geeft voor Bernd altijd de doorslag. Voldoe je niet aan punt 1 of 2 dan maak je geen kans, punt 3 en 4 kun je nog bijstellen, maar punt 5 (het team) is de enige onveranderbare component. Met deze ondernemers moet je het doen. "Zij moeten de doelpunten scoren, jij (de investeerder) bent slechts de coach."

Kernkwaliteiten

"Zelf kijk ik hierbij naar de kernkwaliteiten van elk lid van het team. Heel specifiek probeer in te schatten hoe stressbestendig men is en hoe men omgaat met risico's. Ben je een waaghals? Spring je in het diepe of meet je eerst hoe diep het is? Als derde let ik op het aanwezig zijn van focus. Door in het gesprek alternatieve scenario's aan te dragen oordeel ik of ze focus houden of telkens meegaan met de suggesties. Want alleen focus brengt je ergens."

In het algemeen geldt daarbij dat een team sterker is dan een individu, waarbij een team van twee ondernemers de voorkeur geniet. (TeamVenture: de investeerder is dan de derde partner in het bedrijf.). "Het sterkste ondernemersteam is een team welke bestaat uit een sterk gefocust persoon aangevuld met een stressbestendig persoon. Rust aangevuld met creativiteit."

Eerst het team, daarna de investeerder

Een investeerder ziet liever dat een compleet ondernemersteam zich bij hem aandient. Het zoeken naar een aanvullende zakenpartner via een Management Buy In (MBI) is zeer tijdrovend en moeilijk. Dan zal de investeerder liever zelf deze positie innemen. "Dan breng jij -als investeerder- focus en rust in de woelige baren. Maar liever heb je dat dus al in het team zelf."

 

Aanverwante artikelen:

De 5 C’s van een Succesvol Ondernemersteam

Wat is de Ideale Teamomvang voor Start-ups?

 

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen