Win Sneller Vertrouwen met Referenties

  • Jouw account

Wanneer je een zakelijk partnerschap wilt aangaan met iemand waarmee je nog niet eerder in zakelijke zin hebt samengewerkt, zijn referenties een krachtig hulpmiddel voor het winnen van vertrouwen. Referenties bieden een kandidaat-zakenpartner een onafhankelijk oordeel over jouw (ondernemers)kwaliteiten en/of je bedrijf. Als het goed is bevestigen zij de zaken die je in jouw profiel hebt vermeld.

Referenties maken je betrouwbaar(der)

Wanneer je uitspraken doet over je eigen competenties en behaalde resultaten dan maakt dat niet altijd meteen indruk. Zo lang deze niet openbaar bekend of verifieerbaar zijn kun je immers zo veel beweren als je wilt. Echter zodra een ander jouw aanprijst of bevestigt wat je zegt win je al stuk sneller het vertrouwen van een ander. En hoe sneller je als betrouwbaar wordt gezien, hoe sneller je succesvol een zakenpartner zult aantrekken. Immers je toekomstige partnerschap zal in grote mate draaien op vertrouwen in elkaar. Het is daarom goed om referenties aan je profiel toe te voegen.

Goede referenten kennen je werk en werkgedrag

Goede referenties komen van zakelijke relaties, niet van familie en vrienden. Je naasten zijn vaak onvoldoende objectief in hun oordeel over jou en zijn over het algemeen ook niet goed bekend met het kwaliteit werk dat je levert, hoe goed je bent in je werk en hoe jouw werkgedrag is. Voormalige werkgevers of collega’s, klanten, leveranciers of betrokken financiers zijn daarom veel waardevollere referenties. Ook een business coach/adviseur die jouw goed kent of je accountant kan een goede referentie zijn. Om de waarde van een referentie te kunnen inschatten is het van belang dat je aangeeft wat de relatie van jou met deze persoon is (geweest).

Vergooi je kansen niet

Uiteraard dient een referentie te kloppen. Geef geen valse referenties op en vraag vooraf ook altijd toestemming aan degene die je als referentie wilt opgeven. Je toekomstige partner zal vrijwel zeker je referentie nalopen. Met een valse of verkeerde referentie vergooi je jouw kansen op een partnerschap.

 

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen