16 bedrijven in 54 uur gestart tijdens Startup Weekend Utrecht

  • 16 december 2013

Starting up tijdens Startup Weekend Utrecht. Van 22 tot 24 november werkten 100 developers, designers en business inventors in teams hun business ideeën uit tot eerste prototype. Deelnemers ontmoetten elkaar om te ondernemen en elkaar aan te vullen op kennis en ervaring.

 

Op het hoofdkantoor van Cório werkten de startups het hele weekend tot in de nachtelijke uurtjes en liepen coaches en experts rond. Op zondagavond is Tri-Cycle uitgeroepen tot grote winnaar en overhandigde Rabobank Utrecht hen 3 maanden startup support bij incubator UtrechtInc.

Wie wil er in mijn team?

Het weekend trapte op vrijdagavond af met presentaties van 50 business ideeën. "Ik heb voor mijn bedrijf developers nodig en die hoop ik hier te vinden", was daarbij een veel gebruikte oproep. Speeddates volgden en multidisciplinaire teams werden gevormd. Daarna begon de race tegen de klok, 16 teams werkten onder het toeziend oog van ervaren ondernemers en industrie experts aan het verwezenlijken van hun ondernemersdroom.

De straat op

Op zaterdag kwamen de teams vroeg bijeen om de straat op te gaan en de belangrijkste aannames te toetsen bij potentiële gebruikers. Deze dag stond in het teken van het aanscherpen van het business model. "Buiten vind je als startup je eerste klanten en daar krijg je antwoord op wat werkt en wat niet", vertelt organisator Tijs Markusse. Plenair stonden er verschillende workshops over onder andere business modelling, marketing en pitchen op het programma. Voor raad en begeleiding konden de startups het hele weekend terecht bij ervaren ondernemers en experts.

Share, Care & Be Open

Naast het mondiale Startup Weekend thema ‘No talk, all action’, legde Utrecht met ‘Share, Care & Be Open’ ook de nadruk op open source bedrijfsvoering. Bij open source is de bron vrij toegankelijk, met als voordelen geen hoge licentiekosten en borging van kwaliteit door continue verbetering door experts. Tijdens het weekend kregen de startups advies van experts over hoe hier slim mee om te gaan.

En de winnaar is...

Zondagmiddag stipt 16.00 uur luidde de eindklok en stuurde elk team hun eindpresentatie naar de organisatie. Nu wachtte enkel en alleen nog de finale pitches waarna bepaald werd wie zich tot winnaar van Startup Weekend Utrecht 2013 mocht kronen. Na alle 16 presentaties verkoos een jury van succesvolle ondernemers Tri-Cycle als hoofdwinnaar. Jurylid Patrick Kerssemakers van Fonq.nl: "De heren verdienen deze prijs, ze hebben de meeste progressie gemaakt tijdens het weekend". Jan Theunissen van Rabobank Utrecht hoopt dat deze prijs het Tri-Cycle team een extra stimulans geeft om het product naar een volgend niveau te brengen. "We kwamen binnen met een fiets en een idee en we gaan weg als winnaars!", aldus de gelukkige Florinsz van Dijk en Jeroen van Leeuwen van Tri-Cycle. Op het Utrecht Science park kunnen zij nu met begeleiding van UtrechtInc vervolgstappen nemen met hun bedrijf.

De open source prijs werd door jurylid Sam Muirhead uitgereikt aan het team van Room Escape. Room Escape is een real-life game waarbij deelnemers in een uur aan de hand van aanwijzingen, puzzels en codes moeten proberen een ruimte uit te ontsnappen.

Startup Weekend Utrecht 2013 in cijfers

  • 100 deelnemers
  • 20 nationaliteiten
  • 50 pitches
  • 16 startups
Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Foto winnaars Startup Weekend Utrecht 2013