Amsterdamse kredietunie opgericht

  • 03 april 2014
  • Bedrijfsondersteuning

Ook in Amsterdam en omgeving kunnen ondernemers vanaf vandaag voor financiering terecht bij een kredietunie. Kredietunie Stad Amsterdam (KSA) gaat kredieten verstrekken tot 250.000 euro.

Nederland zet vol in op ambitieuze MKB ondernemers. Het Rijk heeft zelfs een speciaal programma opgezet om ambitie onder Nederlandse ondernemers te stimuleren en faciliteren. Maar de banken werken niet mee. Die hebben niet langer trek om “kleine” kredieten aan ambitieuze ondernemers te verstrekken. Deze ondernemers moeten dus op zoek naar alternatieven. Deze situatie heeft geleidt tot de oprichting van kredietunies. Zeg maar coöperatieve banken van ondernemers voor ondernemers (klinkt wat bekend in de oren, niet waar). Ook Amsterdam heeft nu zijn eigen kredietunie.

Oprichters van kredietunies zijn ondernemers

De KSA is opgericht door drie ondernemers die geloven in de kracht van synergie. De Amsterdamse kredietunie is een initiaitief van Michiel Werkman, adviseur en voormalig zakelijk bankier die onlangs zijn boek 'Rotbanken, ook de financiers van uw toekomst ' uitbracht, Roland Lampe, een van de initiatiefnemers van Vereniging van Kredietunies in Nederland, en Theo Konijn, die sinds oktober 2013 met GeldindeBuurt ondernemers en investeerders in Amsterdam-Oost samen brengt om zo lokale financiering mogelijk te maken. Afgelopen woensdag gingen zij naar de notaris om de kredietunie op te richtten. De oprichting van KSA in nu een feit.

Hoe werkt de kredietunie?

Zowel geldleners als geldschieters kunnen lid worden. Er vind wel selectie aan de poort plaats. Om lid te kunnen worden moet je namelijk wel eerst door een ballotagecommissie. Zodra je geld gaat lenen, krijg je ook altijd persoonlijke begeleiding van andere leden. Een krediet wordt ook alleen verstrekt binnen een bedrijfstak waarin een ander lid ervaring heeft. Dit zijn maatregelen om ervoor te helpen zorgen dat geleend geld ook weer kan en zal worden terugbeteaald. Maar vertrouwen in elkaar speelt ook een belangrijke rol, en dat is natuurlijk heel anders dan de algoritmes of allerhande regels rond acceptatie die vaak gelden bij reguliere banken.

Ondernemers met geld gezocht

De oprichting is de eerste stap. KSA zal nu nog (meer) succesvolle ondernemers moeten aantrekken die willen deelnemen en geld willen verschaffen. Behalve kapitaal van ondernemers zet KSA ook in op publiek geld - de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland zouden kunnen bijdragen aan een co-financieringsfonds, dat in leningen zou kunnen participeren die het maximale krediet van 250.000 euro overschrijden. Ook pensioenfondsen zouden interesse hebben.

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Afbeelding strekkende hand naar handen met geld