Bèta launch TeamVenture: zakelijk speeddaten

  • 27 februari 2013
  • TeamVenture

Op 25 februari vond de bèta launch van TeamVenture plaats. Zo’n 60 bezoekers kwamen naar Seats2Meet in Utrecht om onder andere de site van TeamVenture te testen. Maar er was meer op deze middag, dat mede georganiseerd werd met Ground3d. Zo werd ingegaan op 3D printen en het ‘nieuwe maken’. Hoe leiden co-creatie en samenwerking tot innovatie, groeiversnelling en nieuwe business modellen? Hoe draagt 3D printen hieraan bij?

De middag startte voor de bezoekers met het testen van de matchingtool van TeamVenture. Het programma was dan ook specifiek bedoeld voor ondernemers en professionals die open staan voor samenwerking.

Universele taal

Rogier van der Heide (Vice President Light & Design Philips) gaf de aftrap voor het plenaire deel met een krachtig verhaal over co-creatie en licht. Zo refereerde hij aan schilder Johannes Vermeer die in zijn werk een verhaal vertelt aan de hand van licht. Dit is mogelijk, want volgens Rogier van der Heide "is licht een universele taal." Licht wordt ook veelvuldig gebruikt in co-creatie in bijvoorbeeld het verkeer en in ziekenhuizen, waarbij het gaat om waarde-creatie.

In een goed team gaat het volgens de spreker dan ook om zowel ideeën als iets tastbaars omdat je ‘meedenkt’ met je handen. Een goed voorbeeld daarvan is de Sheik Zayed-brug in Abu Dhabi. Het dynamische karakter van deze brug wordt ondersteund door het lichtprogramma, dat onder meer voorziet in bewegende en van kleur veranderende belichting. Het lichtconcept werd bedacht door Rogier van der Heide. Een ander voorbeeld is zijn ontwerp en de ontwikkeling van de kostuums voor de Black Eyed Peas. die hij maakte in samenwerking met zijn multidisciplinaire ontwerpteam. De kostuums bevatten dynamische verlichting van Philips.

Verbetering door kennisdeling

Bram de Zwart en Brian Garret zijn de oprichters van 3D Hubs. 3D Hubs verbindt op lokaal niveau vraag en aanbod naar 3D geprinte producten. Een goed voorbeeld van 3D-printing zijn gehoorapparaten die al veelvuldig met behulp van deze techniek worden gemaakt. Maar ook andere technieken, zoals prototypes en schaalmodellen voor de creatieve industrie worden hiermee ontwikkeld. Rick Compagne, CEO en bedenker van Doodle3d, ging vervolgens ook in op 3D-printen. Doodgle3d is een eenvoudig en gratis te downloaden programma waarmee een 2d-tekening naar 3d gebracht kan worden. Doordat kennis gedeeld wordt tussen de gebruikers, wordt het programma continue verbeterd.

Frank Willems, directeur Lean Management Institute en lector aan de Hanze Hogeschool op ondernemende netwerken ging in zijn presentatienader in op sociale sourcing en samenwerken in innovatie. Volgens hem ontstaat samenwerking vanuit passie. Sociale netwerken kunnen hierbij prima worden ingezet. Een voorbeeld van het inzetten van crowds is het slim benutten van data van de vangstenregistratie van vis. 7.000 Sportvissers leveren zichzelf, een community van 350.000 recreatieve vissers en het ministerie van EZ, Landbouw en Innovatie waardevolle tips en onderzoeksdata voor de waterkwaliteit.

Door de ontwikkelingen op social media hoef je tegenwoordig maar 4,74 stappen te zetten om iedereen in de wereld te bereiken. In de jaren ‘70 kwam dezelfde onderzoeksopzet tot 6 stappen, de wereld wordt dus echt kleiner! Echter, besef dat je met cowdsourcing en sociale netwerken niet kunt sturen. Als je dit wel wilt doen, dan praat je over co-creatie en controleer je het proces van ontwikkeling. Zorg ervoor dat je in je ‘crowd’ innovators en early adopters verzameld en werk samen toe naar het zogenaamde ‘tipping point’.

Zakelijk speeddaten

Tot slot van de middag konden alle deelnemers op www.teamventure.nl zoeken naar interessante zakelijke matches voor de toekomst. Iedereen noemde zijn naam en vervolgens werd er een speeddate sessie gestart waarbij men elkaar kon opzoeken. En met succes! Hoewel de borrel om 17 uur zou starten, trokken de aanwezigen die diep met elkaar in gesprek waren, zich daar weinig van aan. Ruim 65% van de aanwezigen vulde een evaluatieformulier in. De resultaten worden deze week verwerkt en binnenkort ook gedeeld op de website van TeamVenture.

Zie voor meer informatie en foto's van de bijeenkomst:
http://www.ground3d.nl/monday-meetup-2-in-utrecht/

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Foto beta-launch TeamVenture