Creatieve whizzkid meets communicatieve marketingman

  • 30 augustus 2012
  • Ondernemersteams

Ze vormen een opmerkelijk team: Henk Jan Eising (50), gepokt en gemazeld als marketing-ondernemer en interim manager, en Ysbrand van de Veen (30), tot voor anderhalf jaar terug solo-werkend 3D ontwerper. Onder de naam LazyAnts maken zij sinds juni 2010 3D animaties en renders: ontwerpen en filmpjes die gebruik maken van augmented reality. Vooral voor zakelijke klanten, zoals Nokia.

Vertaler nodig

Hun samenwerking stoelt eigenlijk op toeval. Henk Jan: “Ik raakte met Ysbrand in gesprek bij een netwerkbijeenkomst: Open Coffee Utrecht . Hij vertelde me wat hij deed, maar ik was hem al heel snel ‘kwijt’: ik kon totaal niet volgen waar hij het over had. En dat zei ik ook tegen hem. Toen vertelde hij dat hij dat eigenlijk altijd had; dat mensen hem niet begrepen.

Dat hij eigenlijk iemand nodig had die de vertaling van zijn product naar klanten kon doen. Ook liep hij ertegenaan dat hij niets opbouwde omdat hij enorm opging in zijn opdrachten. We hebben toen een aantal gesprekken met elkaar gevoerd en zijn – in eerste instantie – een samenwerking aangegaan waarbij ieder zijn eigen bedrijf hield. Een joint venture dus, waarbij ik de klantcontacten deed en Ysbrand verantwoordelijk was voor creatie. Uiteindelijk zijn we overgestapt naar een vof, omdat we onze bedrijfsnaam wilden vastleggen en zo meer als eenheid naar buiten kunnen treden.”

Zelf regelen

“We hebben weinig van te voren geregeld. Ik zeg wel eens gekscherend: “We zijn een stelletje struikrovers”. We hadden bijvoorbeeld helemaal geen business plan en hebben alle investeringen zelf gefinancierd. We hebben ook niet uitgebreid advies ingewonnen. Ja, bij de stiefvader van Ysbrand die bedrijfsadvocaat-in-ruste is. Die heeft ons geadviseerd over juridische aspecten. Maar verder regelen we zoveel mogelijk alles zelf. We hebben bijvoorbeeld ook geen exitstrategie vastgelegd. Ik vertrouw erop dat we daar wel uitkomen. Maar ik ga er niet vanuit dat het mis gaat. Ik ben een positief mens.”

Natuurlijke klik

Henk Jan denkt dat de belangrijkste succesfactor van LazyAnts de klik tussen hem en Ysbrand is. “Misschien gek, maar het leeftijdsverschil tussen ons is nooit een bespreekpunt geweest. We hadden van meet af aan een klik. Waar dat door komt? Misschien heeft het te maken met onze afkomst: we komen allebei uit het oosten van het land. En we zijn beide harde werkers. Ik denk overigens dat het ook heel belangrijk is dat je elkaar aanvult. Zo ben ik de netwerker van ons twee en blijf ik rustiger als er een probleem is. Als je uit hetzelfde vak komt dan ga je elkaar al snel beconcurreren. En eerlijk zijn tegen elkaar: wij spreken alles uit. Je moet ook op één lijn zitten over waar je naartoe wilt met je bedrijf.

Aanvankelijk zijn we met zijn drieën van start gegaan: de derde was een vrouwelijke ondernemer die de marketing en communicatie zou gaan doen. Maar die rol zat te dicht tegen die van mij aan en dat leidde tot onduidelijkheden. Ook bleek dat zij een hele andere insteek had dan Ysbrand en ik: zij zocht vooral een bron van inkomen naast haar gezin. Dat werkte niet.”

Sleuren aan de kar

“Het eerste half jaar was vooral aftasten: we moesten elkaar leren kennen. Het tweede half jaar was eigenlijk lastiger. Ysbrand had hoge verwachtingen van het rendement van onze samenwerking. Ik keek daar wat realistischer naar, wist uit ervaring dat zo’n eerste jaar vooral ‘sleuren aan de kar’ is. Dat je pas na drie, vier jaar écht omzet gaat maken. Het is nog steeds hard werken, maar het gaat goed en we kunnen ervan leven.”

Holding

Henk Jan en Ysbrand hebben het grootste deel van de aandelen in hun bedrijf. Een klein percentage is in handen van de programmeur waarmee zij werken. “Echt een briljante jongen”, vindt Henk Jan. LazyAnts ziet de toekomst zonnig in. “Uiteindelijk willen we toe naar een holding met daaronder een aantal werkmaatschappijen. Ik ben natuurlijk 50, maar ik heb Ysbrand toegezegd dat ik daar de komende tien jaar heel hard aan wil trekken. Dan moet het er echt staan.”

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Foto van ondernemersteam LazyAnts