Eerste Nederlandse Co-founders Gemeenschap in Oprichting

  • 28 februari 2017
  • Ondernemersteams
  • Ondernemerschap

Succesvolle start-ups zijn een combinatie van het juiste idee met het juiste ondernemersteam. De kans op een succesvolle combinatie is best klein. Maar als je een grote groep van aanvullende co-founders creëert die aan meerdere start-ups tegelijk werken, dan neemt de slaagkans flink toe. Het zijn de gedachten van de jonge ondernemer en business coach Yuri Villa Rikkers. Hij zet zich er toe om de eerste Nederlandse co-founders gemeenschap op te zetten. Doe jij mee?

Co-founders Gemeenschap voor Tech Start-ups

Het idee is als volgt: vorm een gemeenschap van co-founders met aanvullende expertises die in verschillende teamformaties doorlopend schaalbare (tech) ideeën ontwikkelen en testen met prototypes. Veelbelovende producten worden op den duur verkocht of als zelfstandige start-up voortgezet. Iedereen in de gemeenschap is eigenaar van en aandeelhouder in alle ideeën. De co-founders bepalen gezamenlijk welke ideeën worden uitgewerkt, stopgezet, opgeschaald of verkocht.

De prototypes worden ontwikkeld volgens de principes van Lean Startup. (Het gelijknamige boek van Eric Ries is een echte must-read overigens. Wij spreken uit ervaring!) Daarnaast zorgen goed uitgedachte scrum-methodieken met bijbehorende projectmanagement-software ervoor dat samenwerken soepel verloopt, en niet afhankelijk is van een kantoor. Hierdoor kunnen co-founders direct aanschuiven bij een project naar keuze zonder ingewerkt te worden. 

En waarom de focus op tech start-ups zul je jezelf nog afvragen misschien? Dat is allereerst een kwestie van schaalbaarheid. Daarnaast vragen tech start-ups gemiddeld vaker om een mix aan disciplines die zelden verenigd zijn in één persoon.

Portfoliomanagement voor Start-ups

Als je het concept vanuit het oogpunt van risico- of kansenspreiding (afhankelijk hoe je er zelf na kijkt) bekijkt, dan is dit concept zeer interessant. Het is immers niets minder dan een soort portfoliomanagement op het gebied van start-ups. Je spreidt je risico’s (of kansen) over verschillende start-up projecten en start-up teams. Je concentreert je bovendien op de werkzaamheden waar jij in excelleert. Zo kun je blijven focussen op de zaken waar je het meeste energie van krijgt.

Het is bovendien prettig om te weten dat niet iedere start-up een succes hoeft te zijn. Sterker nog, falen mag! Zo lang het maar snel gebeurt en je ervan leert. Het is de welbekende ondernemerswijsheid “Fail fast, fail often”. Of beter gezegd, experimenteer snel en vaak.

Deense Founders House als Voorbeeld

Het idee van een co-founders gemeenschap is niet helemaal nieuw. Yuri laat zich inspireren door het Deense Founders House dat sinds 2011 bestaat en waar al meer dan 100 start-ups zijn opgezet. En sinds 2015 bestaat er ook een Amerikaanse Founder House, met ruim 70 inwonende co-founders. De twee intiatieven zijn niet aan elkaar verbonden overigens.

Net als Founders House ziet Yuri een plek voor zich waar co-founders niet alleen samen werken maar ook samen wonen. Hij heeft zelfs al een eerste pand op het oog, in Utrecht. De eerste oriënterende gesprekken vinden al plaats met de eigenaar van het pand. 

Sluit Jij Aan?

Spreekt dit concept jou ook aan, raak dan betrokken en laat je stem horen. Deel jouw eerste reactie met Yuri via deze korte vragenlijst en wordt uitgenodigd voor de eerste ontmoeting met andere enthousiastelingen op zaterdagmiddag 11 maart in Utrecht. 

 

Delen
diverse mensen werken rond tafel aan start-up