Fictieve Mannelijke Mede-oprichter Bewijst Seksisme in de Ondernemerswereld

  • 31 augustus 2017
  • Ondernemersteams

Studies wijzen uit dat een divers ondernemersteam goed is voor een start-up. Er is ook een studie dat aantoont dat een vrouw in een ondernemersteam tot significant betere resultaten leidt. Maar een Amerikaanse tech start-up van twee vrouwelijke ondernemers toonde aan dat een mannelijke mede-oprichter ook veel positieve impact heeft, zelfs als hij fictief is. Volgens de onderneemsters is dit hét bewijs voor seksisme in de ondernemerswereld.

Van “Okay girls…”

De Amerikaanse ondernemers Penelope Gazin en Kate Dwyer zijn de oprichters van Witchsy, een online marktplaats waar onafhankelijke kunstenaars hun alternatieve kunst verkopen. Geen slecht idee, want het eerste jaar verkochten ze al meteen voor 200.000 dollar aan kunst en wisten ze zelfs een kleine winst te genereren. Ook slaagden ze erin een investeerder aan boord te halen. Maar er zit ook een schaduwkant aan deze succesvolle start.

Screenshot Van Website Witchsy

Penelope en Kate merkten al snel dat ze niet altijd serieus werden genomen. Regelmatig reageerden mannelijke ontwerpers en developers minzaam, oneerbiedig, afwijzend, kortaf en deden ze er ook lang over om überhaupt te reageren. Zo ontvingen ze eens een reactie op een e-mail met “Okay, girls…”. En een mannelijke developer, die nota bene bij hen in dienst was, probeerde meerdere pagina’s van hun website te verwijderen omdat Penelope niet met hem op een date wilde.

Naar “Okay, broy, yeah, let’s brainstorm!”

De twee dames kregen het vermoeden dat er sprake was van seksisme en besloten dit uit te testen. Ze creëerden (enkel) een e-mailadres van een fictieve mannelijke mede-oprichter met de zeer mannelijke naam “Keith Mann”. Het resultaat was verbluffend. Op e-mails die zogenaamd door Keith werden verzonden ontvingen ze veel sneller en bovendien ook veel positievere reacties, zoals “Okay, bro, yeah, let's brainstorm!".

Nu het verhaal bekend is gemaakt speelt Keith geen rol meer in het bedrijf. Penelope en Kate hopen dat hun verhaal helpt om seksisme in de ondernemerswereld tegen te gaan.

Ken jij Robert Cutty nog?

Het is en blijft schokkend maar echt uniek is deze ‘stunt’ ook weer niet. Als ik zeg, Robert Cutty, gaat er dan een lampje branden? Robert Cutty is de fictieve mannelijke mede-oprichter van Laurel Ayres (gespeeld door Whoopi Goldberg) in de film The Associate (1996).

In deze film draait het om de ambitieuze zakenvrouw Laures Ayres die graag succes wil hebben op Wall Street, maar niet serieus wordt genomen omdat ze een vrouw is. Daarom besluit ze een bedrijf op te richten met een fictieve zakenpartner onder de naam Robert Cutty om de indruk te wekken dat er toch een mannelijke directeur is.

Mocht je de film niet kennen dan snap je vast wel wat de uitkomst was: dankzij de fictieve mannelijke zakenpartner werd het bedrijf een groots succes. Aan het einde van de film maakt Laures het grote geheim bekend en toonde ook zij hiermee seksisme in de ondernemerswereld aan.

Bekijk de trailer van de film The Associate met Whoopi Goldberg.

(Gezien zijn recente seksistische uitspraken valt het korte gastoptreden van Donald Trump in deze film overigens ook wel meteen op.)

Slimme zet

Je kunt er van zeggen wat je wilt maar de fictieve mannelijke mede-oprichter is wel een hele slimme zet geweest van Penelope en Kate. Want het bewijst niet alleen het bestaan van seksisme in de ondernemerswereld, het levert ze nu ook wereldwijd ontzettend veel publiciteit op.

Delen
Penelope Gazin en Kate Dwye - oprichters van Witchsy