(G)een toevallige ontmoeting tussen ondernemer en investeerder

  • 12 januari 2016
  • Ondernemersteams

Soms moet je als ondernemer op het juiste moment op de juiste plek aanwezig zijn om zo een persoon tegen te komen die zorgt voor een groei-impuls van je bedrijf. Het overkwam Robert Haagen (27). Bij een matchmakingsessie van TeamVenture kwam hij eind 2014 de investeerder Koen Klooster tegen. Een jaar later is de omzet van zijn bedrijf Bootman met bijna 450% gegroeid. Een wonderbaarlijke ontmoeting, maar ook (g)een toeval.

Van betaalde hobby naar groeibedrijf

Robert is een watersportliefhebber met een fascinatie voor software en e-commerce. Begin 2012 besluit hij deze passies te combineren door, naast zijn fulltime baan, een webshop voor watersportproducten op te zetten. In de avonduren en weekenden verwerkt hij de bestellingen en vanuit de garage van zijn vader verpakt en verstuurt hij de bestelde producten naar zijn klanten. Het is enige tijd een betaalde hobby. Totdat hij in de zomer van 2014 besluit om van zijn hobby een professioneel bedrijf te maken. Hij zegt zijn baan op en stort zich volledig op de groei van zijn bedrijf Bootman.nl.

Een partner? Ja! Maar welke?

Een e-commerce bedrijf runnen en snel laten groeien is geen eenvoudige opgave, realiseert Robert zich. Het zou beter zijn om een partner te hebben; iemand die het klappen van de zweep in een snel groeiende markt kent en ook een prettige sparringpartner is. Daarnaast heeft hij geld nodig om de bedrijfsprocessen te kunnen automatiseren. Hij overweegt een investeerder, een mentor en een compagnon.

Een investeerder valt snel af voor Robert na het horen van allerlei horrorverhalen over malafide investeerders. Geld haalt hij wel bij de bank, denkt Robert. Veel belangrijker vindt hij het ook om een partner te vinden met aanvullende kennis, karakter en goede contacten. Een mentor zou oplossing kunnen bieden, maar Robert twijfelt of deze voldoende betrokken zal zijn. Een compagnon dus! Maar ja, dan moet je wel voldoende inkomsten genereren voor minimaal twee personen. Gaat dat lukken? Robert’s oog valt dan op een matchmakingbijeenkomst voor ondernemers die een zakenpartner zoeken, georganiseerd door TeamVenture. Hij meldde zich aan, niet wetende wat hem te wachten stond.

Van speeddate naar partnerschap

In een kort tijdsbestek sprak Robert met meerdere kandidaat-zakenpartners. Een van de gesprekken verliep uitermate positief. Het was Koen Klooster, een investeerder die zich op advies van een vriend ook had aangemeld. Koen had zich daarbij niet laten remmen dat de matchingbijeenkomst bedoeld was voor toekomstige compagnons. De connectie met Robert was er ook niet minder om. Het klikte direct tussen de twee en binnen een paar maanden zette Robert zijn eenmanszaak om naar een BV, waar Koen nu een minderheidsbelang in heeft.

Bijna 450% groei in één jaar

Voor Robert blijkt Koen een ideale match: “Koen is naast investeerder ook een hele goede mentor. We zitten iedere 3 à 4 weken samen om te sparren. Hij denkt goed mee en is zeer betrokken.” Ook Koen is erg blij met de samenwerking. “Robert is zeer gedreven, analyseert zaken zorgvuldig en komt met goeddoordachte voorstellen. Hij is de directeur en runt de boel. Ik sta hem bij met raad en daad en uiteraard financiering.”

Robert en Koen vormen samen een goede symbiose. In een jaar tijd is Bootman volledig geautomatiseerd, zijn er meerdere (parttime) medewerkers in dienst getreden en is de omzet met bijna 450% gegroeid. Dat is zelfs 55% meer dan verwacht. Op de vraag of er alsnog een compagnon bij zal komen heeft Robert niet direct antwoord. “Hoe waardevol Koen’s bijdrage ook is, als investeerder blijft zijn directe betrokkenheid beperkt en zal op den duur ook een exit volgen. Een aanvullende zakenpartner sluit ik dan ook zeker niet uit, maar het moet dan wel net zo goed klikken”, geeft Robert aan. “Het is geen slecht idee om binnenkort hier nog eens over te sparren”, zegt Koen.

----------

Op 2 februari 2016 organiseert TeamVenture opnieuw een live matchmakingsessie tijdens het jaarlijks terugkerende Samen Sterker evenement. Geïnteresseerden kunnen zich nu (gratis) aanmelden via onze site.

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Robert Haagen van Bootman.nl