Hogeropgeleiden omgeschoold tot ICT'er bij startup

  • 05 oktober 2015
  • Ondernemerschap
  • Bedrijfsondersteuning

In Amsterdam startte begin deze maand de opleiding BSSA, die jonge hogeropgeleide werklozen opleidt om als ICT’er bij een startup aan het werk te gaan óf zelf een ICT bedrijf op te starten. De opleiding moet oplossing bieden voor startups die moeilijk aan goed geschoolde ICT'ers komen omdat bedrijven met grotere budgetten hun voor zijn. Uiteraard biedt de opleiding ook nieuwe kansen voor jonge werklozen.

ICT schaarste het grootst bij startups

Bijna ieder bedrijf heeft wel te maken met ICT. Een groeiend aantal bedrijven bestaat zelfs uitsluitend met de gratie van informatietechnologie. Dat geldt ook bij veel startups. Goed geschoolde ICT'ers zijn echter schaars. In Nederland staan op dit moment 17.000 ICT-vacatures open. Over het algemeen geldt dat bedrijven met het meeste geld de strijd om de ICT'er winnen. Startups hebben dus vaak het nakijken.

Vijf functies die een startup nodig heeft

De BSSA opleiding biedt opleiding in vijf ICT disciplines die een startup vaak nodig heeft: coderen, user experience design, webdevelopment, app-ontwikkeling en growth hacking. De inhoud van de vakken is speciaal afgestemd op de kennis en vaardigheden die essentieel zijn bij een startup. Deelnemers volgen drie maanden vakken, en daarna een stage van een half jaar.

Van stagiair naar (mede)oprichter

De opleiding leidt niet noodzakelijk op tot werknemer. De deelnemers van de opleiding kunnen bij startups aan de slag als medewerker, maar kunnen evengoed toekomstige (mede)oprichters van een nieuw bedrijf worden. Voor startups die op zoek zijn naar een ICT zakenpartner kan deze opleiding dus ook uitkomst bieden. De stageperiode van een half jaar biedt een uitstekende gelegenheid om een potentiële partnerschap op zeer laagdrempelige wijze te beproeven. 

Ondernemendheid belangrijk selectiecriterium

De opleiding is toegankelijk voor iedereen onder de 27 jaar, met een afgeronde hbo- of wo-opleiding, die minimaal een halfjaar geen werk op het eigen niveau heeft gedaan. "We mikken vooral op mensen die niet werkloos thuis zijn gaan zitten, maar tijdelijk ander werk hebben gedaan en de drive hebben om het zelf te rooien", aldus medeoprichter Ricardo van Loenen.

Succesfee voor geslaagde matches

BSSA ontvangt een opstartsubsidie van de gemeente Amsterdam om de eerste 300 deelnemers op te leiden. Voor elke deelnemer die wordt aangenomen na zijn stage krijgt BSSA een fee, van de startup of van Manpower, die een deel van de mensen uit de opleiding gaat detacheren. Op den duur hoopt BSSA daardoor zelfvoorzienend te zijn en geen subsidie meer nodig te hebben. "We starten eerst alleen in Amsterdam, maar we hebben de ambitie om het verder uit te rollen, want het is een Europees probleem.” 

 

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

foto van initiatiefnemers BSSA