Incubator Utrechtinc vernieuwt zichzelf

  • 15 januari 2015
  • Bedrijfsondersteuning

Vernieuwing is de enige constante. Dat geldt ook voor incubator UtrechtInc, die een nieuwe richting is uitgegaan. Vanaf nu richten zij zich op team startups die actief zijn op de gebieden gezondheid, duurzame leefomgeving en educatie. De jaarlijkse subsidie van Economische Zaken is komen te vervallen. De partnerorganisaties blijven financieel ondersteunen. De restantfinanciering zal moeten komen uit winstdeling bij succesvolle startups. 

Vijf jaar geleden was je als business incubator nog hip met een tagline als "accelerating tomorrow’s business". Maar met alle accelerators en incubators die inmiddels zijn ontstaan is dat al lang geen onderscheidende factor. Tijd voor zelfreflectie en herpositionering dus.  

Maatschappelijk relevantie nieuwe boventoon

In 2013 legde UtrechtInc al meer focus op IT startups. Maar welke onderneming is tegenwoordig niet een IT bedrijf? En is het wel zinnig om proberen op op te boxen tegen Sillicon Valley? Wellicht waren dit gedachten die meespeelden bij het hervinden van een nieuwe positionering. UtrechtInc geeft in ieder geval aan dat zij een wijziging zag in de de primaire motivatie van startende ondernemers. Maatschappelijke relevantie neemt steeds vaker de boventoon. De partners van UtrechtInc zullen ongetwijfeld ook wel zeggenschap hebben gehad. Een focus op gezondheid past bij UMC Utrecht. De onderwijsinstellingen zijn gebaat bij onderwijsvernieuwing. En naast dat er zich veel 'groene instituten' in de regio bevinden (o.a. Utrecht Sustainability Institute, Climate-KIC, Smart Sustainable Cities), staat duurzaamheid uiteraard ook hoog in het vaandel van Rabobank. 

Geen aandeel, maar wel winstdeling

UtrechtInc neemt, in tegenstelling tot accelerators als Startupbootcamp en Rockstart, geen aandelen in de startups die zij intensief begeleiden. Startups die erg succesvol worden betalen een succesfee van maximaal 2% van hun omzet tot aan een maximale hoogte. Een soortgelijk principe hanteren ze al jarenlang met veel succes bij onder meer Harvard en MIT. Het zou mooi zijn als deze aanpak ook in Nederland meer voeten aan de grond krijgt. 

Nieuwe aanmeldingen van start

In maart start UtrechtInc het volgende startup programma. Aanmelden kan tot 12 februari. Op 15 januari en 5 februari worden informatiebijeenkomsten georganiseerd. Zie de website van UtrechtInc voor meer informatie.

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Foto met schuddende handen met bosrijke achtergrond