Mede-uitvinder Java nu medeoprichter virtual reality studio

  • 04 augustus 2015
  • Ondernemersteams

Virtual reality is aan een opmars bezig in de entertainmentindustrie. Een zorgpunt is dat er is nog weinig VR-content voorhanden is. Daar wil Arthur van Hoff, mede-uitvinder van Java, verandering in brengen. Samen met enkele compagnons startte hij de VR-productie studio Jaunt Studios.

 

Virtual reality biedt levensechte ervaringen

Virtual Reality (VR) is een computer gesimuleerde omgeving waar gebruikers worden ondergedompeld in een levensechte ervaring. Het zicht en gehoor worden geprikkeld op een wijze waardoor de gebruiker waant werkelijk onderdeel te zijn van de omgeving. De technologie bestaat al enige tijd, maar pas met de komst van de Oculus Rift zijn de deuren naar toepassingsmogelijkheden pas echt geopend. 

De mogelijkheden van Virtual Reality zijn eindeloos en enkel beperkt door fantasie en technische mogelijkheden. De meest voor de hand liggende toepassing zijn games maar de virtuele wereld zal snel breed toepasbaar worden, ook voor bedrijven. (lees meer over Virtual Reality)

Werk aan de winkel

Er wordt nu nog onvoldoende VR-content geproduceerd en de kwaliteit is vaak nog te laag. Dat biedt dus volop kansen voor nieuwe bedrijven als Jaunt Studios. Naast dat ze de technologie moeten ontwikkelen om VR te kunnen maken, gaan ze nu ook zelf de inhoud maken.

"We moeten een compleet nieuw artistiek model voor dit nieuwe medium ontwikkelen", aldus Arthur. Daarom startten hij en zijn compagnons Jaunt Studios. De oprichters zijn zelf echter geen filmmakers. Ze hebben ervaren filmmakers aangetrokken die hun sporen hebben verdiend bij Lucasfilm en Disney. "Zo kunnen wij ons blijven concentreren op de ontwikkeling van de technologie."

Meest succesvolste Nederlandse IT-ondernemer

Wie is Arthur van Hoff ook alweer? Arthur is een zeer getalenteerde IT'er die gespecialiseerd is machine learning, big data, mobile applications, 3D printing, en computational photography. Hij komt oorspronkelijk uit Nederland en heeft een MA in Computer Science van Strathclyde University in Glasgow.

Arthur startte zijn carriere in Silicon Valley bij Sun Microsystems, waar hij een van de eerste ontwikkelaars was van de Java programmeertaal. Sinds toen heeft hij zelf verschillende succesvolle bedrijven opgericht waaronder Marimba (IPO 1999), Strangeberry (gekocht door TiVo), ZING (gekocht door Dell), and Ellerdale (gekocht door Flipboard). 

Nu is Arthur medeoprichter en CTO bij Jaunt, een bedrijf dat camera’s en software ontwikkelt voor virtual reality films. Jaunt Studios is een nieuwe divisie daarvan. Vorig jaar haalde Jaunt nog 34 miljoen dollar op aan investeringen. Genoeg geld om even verder mee te spelen dus.

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Foto van Jaunt ondernemers