Medeoprichter Android verlaat Google

  • 12 november 2014
  • Ondernemersteams

Andy Rubin, de geestelijke vader van Android, verlaat Google. Onder Rubin’s leiding is Android gegroeid van een klein project naar ‘s werelds grootste mobiele besturingssysteem. Andy gaat nu verder met een andere passie, het helpen opbouwen van succesvolle startups. Daarvoor richt hij een eigen incubator voor technologische startups op. 

Oprichting van Android

Het bedrijf Android Inc werd in 2003 opgericht in Sillicon Valley door Andy Rubin (medeoprichter van Danger), Rich Miner (medeoprichter van Wildfire Communications), Nick Sears (eens vice-president bij T-Mobile) en Chris White (hoofd ontwerp en interface development bij WebTV). Aanvankelijk wilden ze een besturingssysteem ontwikkelen voor digitale camera's, maar ze realiseerden zich al vrij snel dat die markt te klein zou zijn. Ze besloten daarop om zich te richten op smart phones en wisten snel een goed nieuw besturingssysteem op te bouwen. Wat ook snel ging was het opbranden van hun geld. Google zag zijn kans en nam het bedrijf in 2005 over. Andy, Rich en Chris gingen met het bedrijf mee en werden zo topmedewerkers bij Google. In de jaren die volgden groeiende Android uit tot een van de grootste mobiele besturingssystemen. 

Ondernemer in dienst

Andy werd een ondernemer in dienst van Google. Dat heeft hij een goede tijd weten vol te houden. In 2013 trok hij zich echter terug als hoofd van de Android-divisie om zich te gaan richten op de jonge Robotics-afdeling van Google. Daar zou hij weer echt kunnen pionieren. Maar ook daar kon hij blijkbaar niet voldoende zijn ei kwijt. Volgens The Wall Street Journal verlaat Andy Google omdat hij onvoldoende de touwtjes in eigen handen heeft. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus begint Andy weer voor zichzelf. Hij gaat hardwarestartups helpen hun projecten op te zetten via een incubator. Het is niet bekend of hij dit nieuwe avontuur wederom met partners aangaat of dit keer als solist verder gaat.

 

 

 

 

 

 

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Foto van Andy Rubin