Medeoprichter broodjesketen Subway overleden

  • 16 september 2015
  • Ondernemersteams

Fred DeLuca, de CEO en medeoprichter van de Amerikaanse broodjesketen Subway, is op 67-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie. Zijn overlijding volgt enkele weken na de viering van het 50-jarig bestaan van het bedrijf. Zijn zus Suzanne Greco volgt haar broer op.

Opgericht om studie te bekostigen

Familievriend Peter Buck raadde Fred aan om een broodjeszaak te starten, om zo zijn studie te kunnen bekostigen. Zo gezegd, zo gedaan. Op 17-jarige leeftijd opende Fred zijn eerste broodjeszaak in Connecticut. Het plan was om een gezonde fastfoodketen te starten. De eerste winkel flopte, maar uiteindelijk wisten ze er samen alsnog een succesvolle franchiseformule neer te zetten.

Franchiseketen

In 1974 werd Subway een franchiseketen. De broodjeszaken veroverden eerst de VS en daarna de rest van de wereld. Inmiddels zijn er meer dan 44.000 franchise Subway-restaurants in 110 landen wereldwijd. Subway is daarmee groter dan McDonald's. Fred's aandeelvermogen wordt geschat op 3,5 miljard dollar. Hetzelfde geldt voor medeoprichter Peter Buck. Peter, die 1.000 dollar leende voor het openen van de eerste winkel, bezit nu nog altijd 50% van de aandelen.

Opvolging

In juni dit jaar kreeg zijn zus Suzanne Greco al de functie van 'president' in voorbereiding op het volledig overnemen van de leiding bij Subway. Zij volgt haar broer nu op als CEO.

 

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Medeoprichter Subway - Fred DeLuca