Minimumloon voor medeoprichter Tesla

  • 11 mei 2015
  • Ondernemersteams

Elon Musk, medeoprichter en CEO van de fabrikant van elektrische luxewagens Tesla, krijgt het Californische minimumloon uitbetaald. Elon ontvangt dit jaar een basisloon van 37.440 dollar. Een terecht loon. We leggen uit waarom.

Minimumloon terecht het maximum voor CEO

Misschien vind je het vreemd dat de CEO van een toonaangevend en beursgenoteerd bedrijf als Tesla het wettelijke minimumloon verdient. Toch is dat zo vreemd nog niet. Sinds de oprichting van Tesla in 2003 was het bedrijf slechts één enkel kwartaal winstgevend, in 2013. Vorig jaar (2014) werd nog een verlies gemaakt van 294 miljoen dollar op een omzet van 3,2 miljard dollar. Maar dat verklaart nog niet onvoldoende waarom Elon het minimumloon ontvangt. Wat verder meespeelt is dat miljonair Elon, met een privevermogen van 6,2 miljard dollar, ook zónder inkomen prima kan rondkomen. Het bedrijf, en daarmee ook Elon, is er niet bij gebaat dat er onnodig veel kosten worden gemaakt. Het zou om dezen reden bij andere investeerders ook slecht overkomen als Elon meer ontvangt dan absoluut noodzakelijk.

Wat zeer waarschijnlijk ook een rol speelt is het vertrouwen dat Elon bij zijn partnertoetreding had in de toekomstige bedrijfswaarde van Tesla. Hij zal er sterk van overtuigd zijn dat de toekomstige bedrijfswaarde van Tesla vele malen groter zou zijn dan ieder salaris dat hij toen kon bedingen. Het is in dat geval slimmer om te kiezen voor een laag salaris nu en een groter aandeel in het bedrijf dan andersom. Voor Elon pakt(e) dit goed uit. Elon heeft 26,7 procent van de aandelen van Tesla in handen. Dat is thans goed voor ongeveer 7,6 miljard dollar. Medelijden hoeven we dus zeker niet te hebben. 

Over Tesla

Tesla werd in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning om een elektrische sportwagen op de markt te brengen. Een jaar stapte Elon Musk, die fortuin had gemaakt als medeoprichter van PayPal, via een Management Buy In in als zakenpartner. Hij legde een grote som in het bedrijf en werd CEO. In de jaren daarop haalde Tesla verscheidene malen geld op bij investeerders, partners en de Amerikaanse overheid om de verdere ontwikkeling te financieren. Sinds 29 juni 2010 is het aandeel Tesla genoteerd op de NASDAQ-beurs.

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Foto van Elon Tusk, CEO en medeoprichter van Tesla