Nieuwe kapitaalinjecties voor innovatieve zorgstartups

 • 18 juni 2012
 • Bedrijfsondersteuning

Zorgverzekeraar VGZ, ABN Amro en apothekersketen Mediq richten opnieuw een investeringsfonds voor innovatie in de zorg op. Health Innovation Fund II beschikt binnenkort over zeker 8 miljoen euro, dankzij het succes van een groepje zorgbedrijven dat eerder samen eenzelfde bedrag ontving.

Met het door Health Innovations beheerde Health Innovation Fund, dat wordt ondersteund vanuit het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI), wordt sinds 2007 groeikapitaal verschaft aan veelbelovende zorgbedrijven. ELI selecteerde het fonds voor de regeling Technostarters, door middel van een aanbesteding.

Vrijwel alle investeringen hebben naar verwachting gepresteerd, op een na. "We hebben alleen ons belang in SIMID weer aan de oprichter verkocht", vertelt Dick Sietses, managing director van Health Innovations. "Verder zijn alle bedrijven gezond. Al ga ik natuurlijk niet uitsluiten dat we in de toekomst weer een belang verkopen. Dat kan ook een goed teken zijn."

Gouden ondernemersteams

Onder de bedrijven die via het eerste Health Innovation Fund aan kapitaal kwamen bevinden zich de bedrijven NightBalance en Novicare. Deze bedrijven zijn beide opgezet door een sterk ondernemersduo. NightBalance is in 2010 opgericht door Eline van Beeste en Thijs van Oorschot, twee voormalige TU Delft studenten. Samen ontwikkelden en verkopen zij een apparaat voor mensen met slaapapneu. Hun Slaap Positie Trainer helpt mensen om een gezonde slaaphouding aan te nemen. De ondernemerscapaciteiten en de kracht van hun propositie is bekroond bij menig ondernemerswedstrijd. Dat geeft vertrouwen en wekt de aandacht, onder meer van investeerder Thuja Capital die bij hen aan boord stapte en hun succes hielp vergroten.

Eveneens een sterk ondernemersduo zijn Hettie Suurd en Jacco Lamper. Een aantal jaren geleden ontmoetten zij zich tijdens een Brabantse lunch. Zij was specialist ouderengeneeskunde in verpleeghuizen en hij een accountant met de nodige ondernemerservaring. Ze ontdekten dat zorg hun beider passie is en ze deelden de gedachten dat er binnen de zorg nog heel wat te verbeteren en innoveren valt ten gunst van de zorgbehoevende. En zo ontstond hun bedrijf Novicare. Novicare biedt verpleeghuizen de mogelijkheid hun paramedische diensten uit te besteden. Novicare werkt met multidisciplinaire zelfsturende teams die een kwaliteitsimpuls geven aan de paramedische zorg van verpleeghuizen. Ook hier was het de combinatie van het concept met de passie en competenties van het ondernemersduo dat het Health Innovation Fund deed besluiten tot een kapitaalinjectie.
Nieuwsgierig welke andere ondernemers eerder groeikapitaal ontvingen? Bekijk de 8 startups die mochten graaien in het eerste geldpotje op de website van Sprout magazine.

Minderheidsbelang voor lange termijn

Alle investeringen vanuit het Health Innovation Fund betreffen lange termijn investeringen, gericht op partnerships van 5 tot 7 jaar. Stuk voor stuk zullen ze bestaan uit een groot minderheidsbelang. De investeringsomvang betreft 100.000 tot 1,5 miljoen Euro. De eerste financieringsronde ligt over het algemeen in de range van 100.000 tot 400.000 Euro.

Criteria

Wil je ook je hand in dit geldpotje steken? Voldoe aan de volgende criteria:

 • Je onderneming is maximaal 5 jaar oud
 • Je onderneming is Nederlands
 • Je introduceert een nieuwe technologie of een nieuwe
 • toepassing van een bestaande technologie
 • Er is sprake van een krachtig bewezen ondernemerschap
 • Sterke technologische basis
 • Je bent actief in de zorgsector
 • Er is potentie om marktleider te worden
 • Maximaal 18 maanden tot aan het "cash-flow break-even-point"

Ook een zakenpartner vinden die jouw concept kan helpen versterken? Vergroot je kansen tot een succesvolle match. Meld je aan bij TeamVenture.

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Logo Health Innovation Fund II