Onderhandelen over aandelen: een verhaal uit de praktijk

  • 30 juni 2015
  • Ondernemersteams

Hoeveel aandelen geef je weg als je een zakenpartner aan boord haalt? En wat ben je bereid te accepteren als toetredende partner? Met deze vragen en meer liepen ook Alex en Matt, oprichters van het podcastbedrijf Gimlet Media, toen zij in gesprek waren om zakenpartners te worden. Bijzonder is dat zij hun gedachten en gesprekken opnamen. Een boeiend verhaal om naar te luisteren.

Hoe het avontuur begon

Het begon toen de bekroonde radiojournalist Alex Blumberg besloot zijn vaste baan bij de radio op te zeggen en voor zichzelf te beginnen. Hij wilde een bedrijf in podcasts, een soort online radioshows, opstarten. En waar beter te beginnen dan zijn eigen vorderingen bij te houden in een tweewekelijkse podcast, genaamd StartUp. Alex nam zijn microfoon overal mee naartoe en deelden zijn kwetsbaarste en onzekerste kanten met de luisteraar. Hij besprak algemene zorgen waar veel startups mee te maken hebben, zoals het bedenken van een naam, het vinden van een zakenpartner en het aantrekken van investeerders.

Beseffen dat een zakenpartner nodig is

Alex is een creatieveling en heeft weinig verstand van zaken doen. Er komt veel risico en stress kijken bij een het opstarten van een nieuw bedrijf. Alex, vader van twee jonge kinderen, en zijn vrouw komen al snel tot de conclusie dat Alex een zakenpartner nodig heeft. Dit wordt bevestigd door potentiële investeerders die aangeven dat zijn idee wel goed is maar dat ze liever een ondernemersteam zien. Alex gaat vervolgens op zoek naar een zakenpartner.

De ideale zakenpartner gevonden

Via een wederzijdse vriend kwam hij in contact met Matt Lieber. Matt heeft een MBA graad van MIT Sloan School, een van ’s werelds meest prestigieuze business schools. Hij was een voormalig radio producer die op dat als management consultant ‘media en digitale business’ werkte bij The Boston Consulting Group. Aanvankelijk hielp hij Alex op basis van hun nieuwe vriendschap met het uitwerken van een business plan. Totdat Alex hem vroeg om partner te worden. 

Succesvol ondernemersteam 

Alex en Matt blijken een succesvol ondernemersteam te vormen. Inmiddels maakt het podcastbedrijf Gimlet Media met een team van achtien mensen meerdere goed beluisterde podcasts. Luister nu zelf naar het verhaal achter de opstart van hun partnerschap.

 

 

Delen
Foto van Gimlet Media oprichters Alex Blumberg (links) en Matt Lieber (rechts)