Ondern. zkt partn.

  • 26 augustus 2014
  • TeamVenture

Nu de eerste tekenen van economisch herstel zich aandienen, staat er een ferme inhaalslag op het programma. Bepaald geen sinecure met minder man- en investeringskracht? Krachtenbundeling in een ondernemersteam kan uitkomst bieden, maar hoe vind je die ideale partner? Zakelijke ‘datingsites’ doen een gooi naar de oplossing. TeamVenture, Nederlands eerste zakelijke ‘koppelaar’, over de groeiende hang naar samenwerking, de kracht van ondernemersteams en matchmaking.

“Ondernemersteams gaan een steeds belangrijkere rol spelen,” zo verklaart initiatiefnemer Bram van Beek de oprichting van TeamVenture. “Het is een logisch gevolg van de complexiteit van hedendaagse markten en de snelheid van veranderingen. Hierdoor is het bijna onmogelijk dat een ondernemer over alle competenties en middelen beschikt die nodig zijn om een innovatief product of dienst succesvol op de markt te brengen. Daarbij nemen ook steeds meer ondernemers kennis van de vele voordelen.

Onderzoek heeft reeds aangetoond dat ondernemersteams veelal meer omzet genereren, meer winst maken en een sterkere personeelstoename kennen. Ze zijn succesvoller, beschikken over meer capaciteit en zijn weerbaarder bij tegenslagen. Natuurlijk kun je er als ondernemer ook voor kiezen personeel aan te nemen, maar ondernemen in een team zorgt voor een heel andere dynamiek. Een zakenpartner die meedenkt om succes te boeken is van een heel andere orde.”

Zakelijk daten ondernemen nieuwe stijl?

”TeamVenture is dus niet de zoveelste netwerksite voor ondernemers,” beklemtoont Van Beek. “Het is géén prikbord waar ondernemers globaal contact met elkaar hebben en het is ook zeker géén marktplaats van vraag en aanbod. Wij richten ons specifiek op het vinden van een goede match. Het is een online netwerk voor ambitieuze ondernemers die willen partneren. Dat maakt ons in Nederland uniek.” Al is de datingpionier er zich terdege van bewust dat navolging in aantocht is. “Je ziet nu al gelijksoortige initiatieven ontstaan,” constateert hij nuchter. “Dat is ook helemaal niet erg. Het zorgt er alleen maar voor dat het draagvlak groter wordt, het taboe verdwijnt. Net zoals de reguliere datingsites heeft ook de zakelijke variant tijd nodig om te aarden.‘’

Want het feit dat je als ondernemer openlijk te kennen geeft samenwerking te zoeken, zou wel eens kunnen suggereren dat je alleen de klus niet kunt klaren en dus incompetent bent? “Onzin,” stelt Van Beek. “Het is juist de slimme ondernemer die weet waar zijn plus- en minpunten liggen en op zoek gaat naar oplossingen. Daarbij is het tegenwoordig lastig om aan kapitaal te komen en capaciteitstekorten weg te werken. De ondernemer van nu loopt tegen zijn grenzen aan. Ondernemen in een team biedt uitkomst.” Van Beek somt klinkende namen op die door teamondernemerschap uitgroeiden tot ’s werelds meest toonaangevende bedrijven. “Denk aan Apple en TomTom. De bedenkers van deze innovatieve producten boekten pas succes nadat ze de krachten bundelden met bedrijfskundige partners.”

Aandacht voor teamondernemerschap kent een sterke groei

De focus voor teamondernemerschap staat dan nog wel in de kinderschoenen, maar de aandacht hiervoor zal de komende jaren sterk groeien, voorspelt Van Beek. “Ook de overheid erkent steeds meer het belang hiervan en stimuleert dit in toenemende mate. Wij ondersteunen de ondernemer met het invullen, faciliteren, koppelen ondernemers aan ondernemers. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben hiervoor een unieke matchingsmethode ontwikkeld die niet alleen wensen en competenties gebruikt, maar ook matcht op persoonlijkheid ofwel de ‘klik’.

Op wens van de gebruikers zijn er ook live matchmaking-bijeenkomsten in het leven geroepen. De eerstvolgende live matchmaking-bijeenkomst vindt plaats op 1 oktober in Rotterdam. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich hiervoor vanaf 1 augustus aanmelden via onze website. Tijdens de matchmaking-bijeenkomsten kunnen geregistreerde TeamVenture-leden zowel vooraf als achteraf contact leggen met potentiële compagnons en onder professionele begeleiding nader kennismaken. Zo maak je een verdiepingsslag die het matchingsproces versnelt.”

De site www.teamventure.nl is opgezet door netwerkorganisatie Economic Board Utrecht (voorheen Taskforce Innovatie Regio Utrecht) en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het initiatief is mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken en de Provincie Utrecht, in het kader van de stimuleringsregeling ‘Pieken in de Delta’. Aanmelden is momenteel nog gratis.

Bron: www.limburgonderneemt.nl
Tekst: Kim Maes 
Fotografie: Sergey Nivens 

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Afbeelding zakenmensen die aan tandwielen draaien