Ondernemersteams In Opmars In De Sprout 25-onder-de-25?

  • 08 juni 2017
  • Ondernemersteams
  • Competities

Sprout organiseerde dit jaar voor de elfde keer de 25-onder-de-25; een lijst met de meest veelbelovende ondernemers onder de 25 jaar. TeamVenture dook in de geschiedenis van deze prijs om te zien hoe goed ondernemersteams het doen bij Sprout ten opzichte van solo-ondernemers. We kwamen uit op een paar opmerkelijke feiten.

Ondernemersteams zijn een rising star, of toch niet?

Van de 11 edities zijn er tot dusver 6 gewonnen door ondernemersteams. Oké, dat is niet zo heel bijzonder zul je terecht denken. Als volgend jaar een solo-ondernemer (d.w.z. een ondernemer die alleen aan het hoofd van een bedrijf staat ongeacht het aantal medewerkers) wint dan staat de teller immers gelijk. Dus wat valt ons dan wel op?

Wat wél opvalt is dat vooral de eerste edities zijn gewonnen door solo-ondernemers en dat de afgelopen jaren de lijst steevast wordt aangevoerd door ondernemersteams. Sinds de eerste edities is het aantal ondernemersteams dat in de top 25 staat sowieso flink toegenomen. De kans dat een ondernemersteam vervolgens ook wint is daardoor uiteraard eveneens flink toegenomen, al tonen de edities van 2010 en 2012 aan dat ondernemersteams ook hun mannetje staan als ze niet de lijst met genomineerden domineren.

Op het eerste gezicht lijken ondernemersteams een rising star in de lijst te zijn. Of toch niet?

Alle ondernemerstrio’s uit elkaar

Drie van de zes winnende ondernemersteams zijn opgericht door een ondernemerstrio en drie door ondernemersduo’s. Uit ons onderzoek blijkt dat geen van de drie ondernemerstrio’s nog (volledig) in tact zijn. Eén ondernemerstrio is volledig uit elkaar gevallen. De twee andere ondernemerstrio’s zijn inmiddels afgeslankt tot ondernemersduo’s.

Het team van Webdesignbureau MediaMedics verschoof in 2011 alle aandacht naar het opschalen van hun succesvolste project:  TinyPay.me, een online betaalplatform. Na het ophalen van een flinke bak investeringskapitaal verhuisden de ondernemers naar San Francisco om vanaf daar de wereld te veroveren. Het liep echter ietwat anders. Richard nam in 2012 afscheid en ging als solo-ondernemer verder. In 2013 werd TinyPay volledig opgedoekt en sloegen ook Valentin en Melvin ieders hun eigen weg in. Beiden zijn nu in loondienst.

Bij Watermelon en United Wardrobe verliep het anders. Watermelon maakte in 2016, na een faillissement, een doorstart met twee van de drie oprichters. Daan, de derde oprichter van Watermelon, lijkt te zijn teruggekeerd naar werken in loondienstverband. Joep Dohmen verliet afgelopen jaar het United Wardrobe team om met een goede vriendin (Tessa Stevens) de nieuwe onderneming Check dit FF op te starten.

Drie ondernemers in één team is dus toch één te veel, zo lijkt het althans. Dat is op zich opvallend, omdat Zwitserse onderzoekers aantoonden dat ondernemerstrio’s (in theorie) de ideale teamvang hebben. (Lees: Wat is de Ideale Teamomvang voor Start-ups?​)

Teamondernemers nemen vaker afscheid van ondernemerscarrière

Zoals je net hebt gelezen hebben diverse leden van de voormalige ondernemerstrio’s niet alleen het team maar ook hun ondernemerscarrière inmiddels vaarwel gezegd. Ook bij het enige ondernemersduo dat uit elkaar is gegaan, Steijn Pelle en Bernd Damme van het mannenmodemerk Pelliano, zien we een terugkeer naar loondienstverband. Steijn trad na het faillissement van Pelliano aanvankelijk nog toe als co-founder bij de start-up FITMO, een online marktplaats voor personal trainers. Twee jaar later beëindigde hij zijn ondernemerscarrière alsnog; Steijn is nu productmanager bij HealthTap. Bernd vervolgt nu zijn ondernemerscarrière met zijn online juwelenhuis House of Eleonore; dit keer zónder een zakenpartner. 

In tegenstelling tot de teamondernemers zien we overigens dat alle vijf solo-ondernemers hun ondernemerscarrière hebben behouden en ondernemen zij ook nog altijd als solist, hoewel niet noodzakelijk met hetzelfde bedrijf waarmee ze in de lijst van Sprout schitterden. Danny Mekić was van 2001 tot 2007 overigens wél (parttime) betrokken als co-founder van de onafhankelijke euro-songfestival-website Esctoday, dat opgericht was door zijn goede vriend Sietse Bakker, maar lijkt verder toch een rasechte solo-ondernemer.

Waar zijn de vrouwelijke teamondernemers?

Eenderde van alle Nederlandse ondernemers is vrouw. Toch zijn vrouwelijke ondernemers zeer schaars in de lijst 25-onder-de-25 van Sprout. Dit jaar wordt slechts één genomineerd bedrijf geleid door twee jonge vrouwen. En bij de winnaars treffen we geen enkele vrouw. Ook dat is opvallend. Amerikaans onderzoek wijst namelijk uit dat ondernemersteams met minimaal één vrouwelijke ondernemer 63% beter presteren dan teams met enkel mannen.

Ook Eenvandaag merkte het schaarse aantal vrouwen in de lijst op en ging eerder deze week bij Sprout langs om verhaal te halen. Volgens Remy Gieling, de hoofdredacteur van Sprout, voldoen vrouwelijke ondernemers simpelweg minder aan hun selectiecriteria. “We kijken of de onderneming kan groeien, welke impact het maakt en of de onderneming de wereld over kan gaan.” Hoewel Remy aangeeft graag ambitieuze vrouwen op de lijst willen hebben staan, is Sprout niet van plan om de criteria aan te passen. Als we het bovengenoemde Amerikaanse onderzoek volgen, dan zou dat inderdaad niet nodig hoeven zijn.

Conclusies over de Sprout 25-onder-de-25?

Kunnen we iets aflezen aan de lijst van Sprout? Zijn ondernemersteams echt in opmars in de Sprout 25-onder-de-25? Heeft het wel of geen zin om je volgend jaar aan te melden als je geen ondernemersteam hebt, of één of meerdere vrouwen tot je ondernemersteam behoren? Is het verstandiger om te ondernemen met z’n tweeën dan met z’n drieën, of zelfs beter alleen?

Als je kijkt naar de criteria die Sprout hanteert voor de 25-onder-de-25 dan heb je, in onze ogen, als ondernemersteam zeker een (lichte) voorsprong op solo-ondernemers. Onafhankelijk onderzoek wijst namelijk uit dat teamondernemers vaker ambitieuzer zijn, sneller groeien en betere bedrijfsresultaten realiseren dan solo-ondernemers. Maar het gaat wel om gemiddelden. Dus solo-ondernemers blijven uiteraard evengoed kans maken.

Andere vragen kunnen we op basis van deze lijst niet beantwoorden. De lijst is simpelweg te klein om gevalideerde uitspraken hierover te doen. Het vraagt ook diepergaand inzicht in de totstandkoming en ontwikkeling van de prijs, en de betreffende ondernemers niet te vergeten. Het lijkt ons zeker interessant om de ontwikkeling van de lijst en de genomineerden ondernemers te blijven volgen. En dat kun jij zelf ook, want hieronder tref je alle links naar de jaarlijsten op de website van Sprout (2007, 2008 en 2011 konden wij online niet terugvinden), de website van de winnende bedrijven en de Linkedin-profielen van de bijbehorende ondernemers.

 

Overzicht van de Sprout 25-onder-de-25 van 2007 t/m 2017

Sproutlijst

Teams vs Solisten

Winnaar

Startjaar (+ stopjaar)

Ondernemer(s)

2017

18/25

BitSensor

2015 t/m heden

Alex Dings

Ruben van Vreeland

2016

19/25

Watermelon

2015 t/m heden

Alexander Wijninga

Charl Haas

Daan Gönning (exit)

2015

15/25

United Wardrobe

2013 t/m heden

Joep Dohmen (exit)

Thijs Verheul

Sjuul Berden

2014

17/25

Social Deal

2010 t/m heden

Bart Oosterholt

Rens van den Berg

2013

11/25

Fietsuniek

2010 t/m heden

Edwin de Jong

2012

7/25

Pelliano

2011-2013

Steijn Pelle

Bernd Damme

2011

onbekend

Sool Power

2010-2011

Marijn Berk

2010

13/25

MediaMedics

2004-2011

Melvin Tercan

Valentin Smirnoff

Richard Straver

2009

5/25

Domeinbalie

2002 t/m heden

Danny Mekić

2008

onbekend

Omar Munie Clothing

2006 t/m heden

Omar Munie

2007

onbekend

Bencom

1998 t/m heden

Ben Woldring

Delen
Afbeelding Onderzoek naar Sprout 25-onder-de-25 van 2007 t/m 2017