Oprichters Catawiki laten opschaling over aan groeiteam

  • 12 november 2016
  • Ondernemersteams

De oprichters van het snelgroeiende onlineveilinghuis Catawiki, René Schoenmakers (stripverzamelaar) en Marco Jansen (programmeur), trekken zich na 9 jaar terug uit het dagelijks bestuur nu het bedrijf internationaal écht is doorgebroken. De verdere opschaling laten ze liever over aan een ervaren groeiteam. De oprichters willen samen weer opnieuw pionieren.

Van online verzamel-encyclopedie tot internationaal veilinghuis

Het avontuur van René en Marco begon in 2008 op een zolderkamer waar ze met z’n tweeën een online verzamel-encyclopedie ontwikkelden voor verzamelaars die hun verzamelingen online makkelijker willen bijhouden. In 2011 besloten ze ook wekelijks online veilingen te organiseren in vele verschillende categorieën zoals kunst, oldtimers, antiek, sieraden, postzegels en boeken. Dat bleek een gouden set want het liep al snel storm.

In september 2014 stopte een investeringsmaatschappij tien miljoen euro in Catawiki waardoor het bedrijf zich nog meer kon uitbreiden in Europa. Ook werden het online marketingteam en deze veilingcategorieën geoptimaliseerd en uitgebreid. Catawiki is nu het snelst groeiende veilinghuis in heel Europa. Het bedrijf bestaat nu uit ruim vijfhonderd medewerkers en kantoren in acht landen. En dit is slechts het begin.

Volgende groeifase behoeft ervaren groeiteam

Nu het bedrijf internationaal écht is doorgebroken en een volgende groeifase ingaat vinden René en Marco het tijd om de leiding van het bedrijf over te dragen. René en Marco houden er van om vanuit het niets een bijzonder bedrijf te creëren. Met Catawiki is dit gelukt. De volgende fase vraagt om hele andere set van ondernemersvaardigheden. Ze geven daarom liever de ruimte aan een team die al veel ervaring heeft in het verder schalen van bedrijven van deze omvang.

En zijzelf? René en Marco blijven actief betrokken als non-executive board members en gaan in de toekomst zeker nog iets nieuws ondernemen, aldus René.

Delen
Marco Jansen en René Schoenmakers, Oprichters van Catawiki