Oprichters medische start-up halen recordfinanciering binnen

  • 18 juli 2014
  • Ondernemersteams

Gauti Reynisson en Ivar Helgason, oprichters van het bedrijf Mint Solutions, haalden onlangs €4,4 miljoen binnen om hun innovatieve medicatieveiligheidssysteem, genaamd MedEye, verder uit te rollen. Het is de grootste investering die een deelnemer van accelaratieprogramma Startupbootcamp tot dusver ophaalde. Mint Solutions gaat nu zijn hoofdkantoor naar Nederland verplaatsen om vanuit daar de Europese markt te veroveren.

Slim hulpmiddel zorgt voor juiste medicatietoediening

Eén van de meest gemaakte medische missers betreft het toedienen van verkeerde medicatie aan patiënten. In Nederland alleen krijgen 10.000 patiënten per jaar te hoge doseringen, ongeschikte medicijnen of te veel pillen tegelijk en sterven jaarlijks meer dan 1.700 patiënten als gevolg van medicatiefouten.

Gauti en Ivar, oprichters van Mint Solutions, bedachten een betrouwbare en praktische oplossing: een 3d scanner die via beeldherkenning en een achterliggende medische database de dosering en het type medicijn controleert. Dit handzame apparaat, dat de naam MedEye kreeg, kan door verpleegkundigen worden gebruikt om bij het bed van de patiënt te controleren of ze de juiste medicatie toedienen.

Hoge verwachtingen

Naast het redden van mensenlevens kan MedEye bijdragen aan een sterke reductie van zorgkosten. Volgens Mint Solutions kunnen ziekenhuizen ieder jaar 700.000 euro aan directe kosten besparen door het voorkomen van medicatiefouten. Een apparaat dat veel mensenlevens kan redden en zorgkosten sterk kan reduceren, wie wilt daar niet in investeren? Zorginvesteerder Life Sciences Partners (LSP) uit Amsterdam en het Franse investeringsmaatschappij Seventure Partners in ieder geval wel. Zij steken enkele miljoenen in Mint Solutions. Het bedrijf telt nu acht medewerkers in IJsland en vier in Nederland en hoopt dat aantal door de investering uit te breiden. Met het binnengehaalde groeikapitaal wilt het bedrijf onder meer uitrollen naar de Engelse en Duitse zorgmarkt. 

Hoe het idee een bedrijf werd

In 2008 kwam Ivar, tijdens zijn studie bio-informatica aan MIT en Harvard Medical School, met het idee voor MedEye. Ivar had daarvoor al medicijnen gestudeerd dus kende de problematiek rondom medicatietoediening goed. Bovendien had hij ruime ervaring opgedaan in het ontwikkelen van medische software en hardware. Met deze achtergrond is het niet vreemd dat Ivar met het idee voor MedEye kwam.

Bij MIT liep op dat moment ook Gauti rond, die daar een MBA opleiding volgde. Gauti heeft een HBO achtergrond in computerwetenschappen en werkte daarna een aantal jaar bij een medisch softwarebedrijf waar hij onder meer ervaring opdeed met het ontwikkelen, vermarkten en verkopen van IT producten aan ziekenhuizen.

Gauti en Ivar bleken samen een ideale set van competenties te hebben om van MedEye een succes te kunnen maken. Bovendien klikte het ook tussen de twee IJslanders. In 2009 richtten zij samen het bedrijf Mint Solutions op. Voor de productplanning, marktverkenning en de zoektocht naar investeerders besloten zij zich aan te sluiten bij het Europese hardware-acceleratieprogramma Startupbootcamp HighTechXL in Eindhoven. De rest is inmiddels bekend.

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Afbeelding van Mintsolutions team en hun Medeye product