Oprichters Spil Games vonden elkaar (al) via online forum

  • 21 april 2016
  • Ondernemersteams

Een bedrijf starten met iemand die je online hebt leren kennen? Sommige ondernemers moeten nog even aan wennen aan deze gedachte, voor anderen is dit al oude koek en een bewezen methode. Dit is zeker het geval voor Peter Driessen en Bennie Eeftink, de oprichters van Spil Games. In 2000 ontmoetten zij elkaar via een online ondernemersforum. Een gouden match. Spil Games groeide uit tot een van de grootste gamesbedrijven in Nederland. Op het hoogtepunt waren er 350 mensen werkzaam.

Online ontmoeting leidde tot partnerschap

In 2000 staat internet nog relatief in de kinderschoenen, maar het heeft dan de volle aandacht van Peter Driessen (1968) en Bennie Eeftink (1973). Peter is op dat moment werkzaam als psycholoog en sinds zijn jeugd al een ondernemend type. Bennie is een bedrijfseconoom en online specialist met een verziende strategische blik. Via een online forum ontdekken ze elkaars passie voor het opkomende internet en ondernemerschap.

Zonder dat ze weten waar precies op te richten, voelen ze allebei de enorme kansen die internet te bieden heeft. Ze zien in het internet een schatkist vol met kostbaarheden, waarvan ze alleen nog de sleutel moeten zien te vinden. Om de sleutel te vinden besluiten ze gewoon ‘met internet te beginnen’, ervaring op te doen en onderweg hopelijk de juiste aanwijzingen te vinden.

Van online communities naar games multinational

In 2001 begint hun gezamenlijke avontuur (“Team Venture”) als zakenpartners met een aantal online communities, waaronder leerling.com. Al vrij snel merken ze dat vooral de sectie met gratis spelletjes het erg goed doet. Ze zien ook dat Nederland vooroploopt bij het uitrollen van breedband internet. De snelle internetverbindingen maken het spelen van games via internet veel makkelijker. Dit is voor hen hét sein om zich te richten op online games.

In 2004 nemen ze het domein spelletjes.nl over. Binnen een jaar trekt de site anderhalf miljoen unieke bezoekers per maand. Om de groeistrategie verder vorm te geven trekken Peter en Bennie de strateeg Reinout te Brake aan. Die ziet het belang van schaalvergroting en de jacht op verdere overnames wordt -na het binnenhalen van een grote investeerder- ingezet. De aanpak werkt. De bezoekersaantallen en omzet vliegen omhoog. Het bedrijf verdient tientallen miljoenen met reclame die bij games getoond wordt. Ook verkoopt het items die je in de games kan kopen.

Samen sterker met vallen en opstaan

Toen Peter en Bennie het bedrijf startten wisten ze eigenlijk niet waar ze aan begonnen. Peter: “We gingen in alle valkuilen staan die er bestonden en deden drie stappen voorwaarts om vervolgens weer twee stappen terug te moeten.” Dankzij hun doorzettingsvermogen, het aantrekken van het juiste aanvullende talent en enkele succesvolle strategische keuzes wisten ze een megagroei te realiseren.

Helaas bleek het grote succes niet blijvend. Naar verluid groeide binnen het bedrijf onenigheid over de te volgen strategische koers en wist Spil Games de verschuiving van gaming van desktop naar mobiel niet te grijpen. In 2014 volgde een grote reorganisatie met massaontslagen. Spil Games besloot om geen eigen spelletjes meer te maken en gaat sindsdien verder als uitgever van games.

En zo zie je maar weer, ondernemen is en blijft een proces van vallen en opstaan. Het is fijn als je als ondernemer een zakenpartner hebt waarmee je successen kunt vieren maar ook dieptepunten weet te overkomen. Wanneer je samen (grote) tegenslagen weet te doorstaan dan weet je zeer zeker dat je de juiste zakenpartner hebt. Peter en Bennie lijken de juiste teamdynamiek te hebben. En deze succesvolle partnerschap begon allemaal met die ene ontmoeting op een online forum.

 

Bronnen:
Groot, A. (2008, april). De geboorte van een multinational: Gameboys. Sprout.
Captein, D. (2013, mei). Peter Driessen en Bennie Eeftink ontwikkelen werf Hilversumse vestiging. ’t Gooi Into Business, p. 20-23.
KLM. (2014, januari). Thrills at Spill. Holland Herald, p 48-50. 

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

afbeelding Spil Games online match