Van vriendinnen naar zakenpartners

  • 12 juli 2012
  • Ondernemersteams

Ze kenden elkaar via de kinderen: Liduine en Miranda van het in lifestyle, living en kids gespecialiseerde PR- en communicatiebureau Lola&co. Liduine werkte als zelfstandig ondernemer en was toe aan een nieuwe start. Miranda had net een punt gezet achter haar verbintenis met RTL. Ze wisten van elkaar dat ze allebei ‘iets met communicatie’ deden, maar hadden zakelijk nog nooit met elkaar te maken gehad. Toch was er meteen het vertrouwen dat ze samen een succesvolle zaak konden opbouwen.

Beperkt risico

Liduine: “Ik heb Miranda gevraagd of ze samen met mij een bureau wilde beginnen. Ik vind samen werken leuker. Je kunt altijd sparren, hebt een groter netwerk en continuïteit als je ziek bent of met vakantie. Omdat ik al een tijdje voor mezelf bezig was, was er werk en waren er klanten. We konden het prima met elkaar vinden en het voelde goed om samen met Miranda deze stap te zetten. Bovendien kon dat met een zeer beperkt risico: we zijn onze samenwerking ieder vanuit ons eigen huis begonnen.”

Zelfde levensfase

Miranda: “Ik heb er wel even over na moeten denken toen Liduine mij vroeg. Tijdens een etentje hebben we alle voors en tegens met elkaar afgewogen. We hebben het bijvoorbeeld gehad over hoeveel uur per week we beiden bereid waren om in de zaak te steken en hoeveel vakantie we per jaar wilden hebben. We zaten goed op één lijn. Ik denk ook dat het helpt dat we in dezelfde levensfase zitten. Het lijkt me een stuk lastiger als de één bijvoorbeeld een single workaholic is en de ander kinderen heeft. Dan heb je toch een heel andere werk-privé balans.”

Luchtige benadering

Hetzelfde doel hebben. En dezelfde verwachtingen. Een vertrouwensbasis hebben. Dat is naar Miranda’s en Liduines idee erg belangrijk. “We realiseerden ons allebei dat het opbouwen van een bedrijf tijd kost. Dat je niet meteen heel veel werk en een hoge omzet hebt. Hoewel we het best goed hebben voorbereid, zijn we onze samenwerking eigenlijk op een vrij luchtige manier aangegaan. Zo van: we geven het een jaar en dan zien we wel waar het schip strandt. Je weet immers pas hoe samenwerken bevalt als je het doet. Maar het ging eigenlijk van het begin af aan vrij soepel en vanzelf.”

Contract dwingt tot nadenken

Lola&co is een vof. “Omdat dat fiscaal voordeliger is dan een BV,”legt Liduine uit. Naar een notaris zijn de zakenpartners niet geweest. “Wel hebben we een ‘contract vennootschap onder firma’ opgesteld en ondertekend. Gewoon onderling. Op internet vind je daar voorbeelden van. Zo’n contract dwingt je na te denken over een aantal zaken. Je legt erin vast wat je doet als één van beiden langere tijd uitvalt, bijvoorbeeld door ziekte, en hoe je uit elkaar gaat. Verder zitten we 50/50 in de zaak. We hebben allebei evenveel geïnvesteerd en onze inkomsten gaan door de helft.”

Eerlijk zijn

Misschien helpt hun beider expertise ‘communicatie’, want problemen in de samenwerking hebben Liduine en Miranda eigenlijk nooit. Liduine: “Eén van de grote voordelen van samenwerken vind ik dat er altijd iemand is om mee te sparren. Wij hebben ieder onze eigen klanten, maar we vragen elkaar vaak om feedback. Kijken bijvoorbeeld naar elkaars teksten en voorstellen. Wat we met die feedback doen bepalen we zelf. Maar we vinden het wel belangrijk om eerlijk tegen elkaar te kunnen zijn.“ Miranda: “Dat hebben we niet expliciet zo afgesproken van tevoren, we vinden dat allebei gewoon prettig.

Alhoewel we beiden alle aspecten van het communicatievak en de bedrijfsvoering beheersen, vullen we elkaar mooi aan en ontstaat er na verloop van tijd een natuurlijke taakverdeling.” Zo ligt het accent bij Liduine bij acquisitie en financiën, terwijl Miranda zich iets meer projectmatig bezighoudt. Miranda: “Ik zou dit overigens niet kunnen met mijn beste vriendin: een gezamenlijk bedrijf hebben. Een bepaalde scheiding tussen zakelijk en privé is wel prettig. En er is toch een zekere afstand nodig om altijd eerlijk tegen elkaar te kunnen zijn, zonder dat dat problemen geeft.”

Werkverdeling naar kwaliteiten

De zaken gaan goed. Lola&co heeft mooie opdrachtgevers en zit in een fraai industrieel monument in het Amersfoortse Oliemolenkwartier: dé hotspot voor de creatieve industrie. Toch blijven er wensen en dromen. Liduine: “Ik zou graag uitgroeien tot een bureau van vijf mensen. Het wringt nu wel eens dat tijd die we in acquisitie steken, ten koste gaat van projecttijd. Met een aantal mensen in dienst zouden we het uitvoerende werk grotendeels bij onze medewerkers kunnen onderbrengen en de verdere werkverdeling meer op basis van kwaliteiten kunnen doen.”

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Foto van ondernemersteam Lola & Co