Workshop “Samen Ondernemen”

  • 31 maart 2015
  • Bedrijfsondersteuning
  • TeamVenture

Nederland kent veel zelfstandigen zonder personeel. Een groot deel is bewust eenpitter, maar er zijn ook ZZP’ers met groeiambities. De Utrechtse Ondernemers Academie vroeg TeamVenture om een groep ambitieuze ZZP’ers een workshop te geven over groeien mét zakenpartners. De workshop ging onder meer in op de teamsamenstelling en het zoekproces naar een geschikte zakenpartner en bouwde voort op het Business Model Canvas. 

Partnerschap als uitkomst van business model

Het Business Model Canvas is de laatste jaren bijzonder populair geworden. Het is een visuele manier om bestaande en nieuwe bedrijfsmodellen op een overzichtelijke manier in kaart te brengen, onder de loep te nemen en communiceerbaar te maken. Het is ook een handig hulpmiddel voor als je op zoekt bent naar vernieuwing en verandering, onderscheidend vermogen en groeikansen. Het maakt inzichtelijk welke capaciteiten en competenties essentieel zijn om je (nieuwe) business model succesvol te laten zijn. Eventuele tekortkomingen kun je aanvullen middels interne of externe partnerschappen. Een interne partnerschap betreft een of meerdere compagnon en een externe partnerschap gaat om een strategische samenwerking met een derde partij.

De juiste partner vinden

Realiseren dat je interne of externe partners dient te betrekken om te kunnen groeien is een eerste stap. De stap die daarop volgt is uiteraard de juiste partner(s) vinden. Maar hoe vind en selecteer je een geschikte zakenpartner? Tijdens deze workshop werd vooral ingegaan op zaken die betrekking hebben op het vinden van een ‘interne partner’, oftewel een compagnon. Een deel van de workshop werd verzorgt door Marloes van Klink van Hermans & Schuttevaer Notarissen. Zij ging in op enkele juridische aspecten met het oog op de samenwerking maar ook het eventuele einde daarvan. Hoe zit het met aansprakelijkheid, welke rechtsvormen zijn geschikt en kun je ook samenwerken zonder het etiket VOF of BV?

Hoog gewaardeerde workshop

Johan Douwes, directeur van Utrechtse Ondernemers Academie, ziet veel groeikansen voor zzp’ers in slimme partnerschappen. Johan was om die reden zelf ook aanwezig bij de workshop. Volgens Johan gaf de interactieve workshop de deelnemers veel waardevolle inzichten en praktische tips om mee aan de slag te gaan. De deelnemers zelf waren ook enthousiast en gaven een hoge waardering aan de workshop: een 8-plus.

Ook interesse in een workshop van TeamVenture voor jullie ondernemersachterban? Neem dan contact met ons op.

Delen

Reacties (0)

Log in om een reactie te plaatsen

Afbeelding van team die business model canvas bespreekt