Wat te weten als je gaat studeren

Studeren dat is de leukste tijd van je leven, zo gaat het gezegde vaak. Bij het beginnen van een nieuwe studie komen ontzettend veel nieuwe dingen kijken. Voor veel jongeren is dit ook de eerste keer dat ze op kamers gaan en dus alleen gaan wonen, zonder ouders. Dit brengt ontzettend veel nieuwe vrijheden maar ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. In dit artikel bespreken we de belangrijkste dingen die je moet weten als je gaat studeren en op kamers gaat.

Budget berekenen

Als je eenmaal gaat studeren zal je vaak ook meer financiële verantwoordelijkheid krijgen. Je gaat een studielening aan of zoekt een bijbaan om jezelf te kunnen onderhouden. Natuurlijk krijgen veel studenten ook nog wat geld van hun ouders maar tegelijkertijd zijn dit de eerste stappen naar financiële verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk een budget op te stellen. Ga goed na wat je inkomsten zullen zijn en wat je uitgaven zullen zijn. Op deze manier weet je precies hoeveel budget je hebt voor een kamer.

Eisen

Als je eenmaal een budget hebt, kun je gaan bedenken wat voor eisen je precies hebt. Er worden veel kamers aangeboden maar niet elke kamer is geschikt voor jou. Hoe groot moet de kamer zijn? Wil je huisgenoten of woon je liever alleen? Waar wil je precies wonen, in het centrum of wat verder weg. Het is fijn een aantal wensen op te schrijven maar wees tegelijkertijd ook niet al te kritisch. Er zijn nu eenmaal geen studentenkamers in overvloed en je hebt nu ook niet bepaald de financiële middelen om een paleis te betalen.

Inrichten

Wanneer je eenmaal een kamer hebt moet je deze nog inrichten. Spullen en meubels kunnen ook al snel best wat kosten. Probeer creatief te zijn. Op marktplaatsen Facebook worden spullen vaak goedkoop aangeboden. Soms worden meubels zelfs gratis weggegeven. Dit is omdat veel internationale studenten het land gaan verlaten en snel hun kamers leeg moeten krijgen.

Goede fiets

Als je eenmaal op kamers bent dan wil je ook de stad gaan verkennen. Een echte student kan niet zonder een goede fiets. Veel studenten rijden op oude barrels maar dat is nu niet bepaald fijn voor boodschappen halen of een kratje bier vervoeren. Kies er daarom voor om transportfiets dames of een transportfiets heren te nemen. Investeer wel in een goed hangslot want in de grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam worden fietsen best vaak gestolen.

Related

Laatste blogs

Categorieën