Je zal vast wel weten dat verschillende soorten producten palm olie bevatten. In vele producten die we kopen bij de supermarkt zit palmolie verwerkt. Soms zal je misschien niet eens verwachten dat er palmolie voor is gebruikt. Maar waar komt palmolie nou eigenlijk vandaan en waar kun je op letten? In deze blog lees je hier meer over.
De oorsprong van palmolie
Palmolie, of palm oil, komt uit de pulp van de oranjerode vrucht van de oliepalm of ook wel Elaeis guineensis. Deze palm groeit het best in warme tropische gebieden en komt oorspronkelijk uit West- en Zuidwest Afrika. Tegenwoordig wordt de palm vooral gecultiveerd in Indonesië en Maleisië. Je hebt ook palmpitolie welke gemaakt kan worden van het zaad van de palm. De vrucht heeft een vurige kleur met een gele onderkant en een zwarte bovenkant. Ze zijn langwerpig en een beetje eivormig. De vruchten zitten vaak in grote trossen aan elkaar. De palm zelf gaat ongeveer 25 jaar mee en vanaf hun derde jaar beginnen de vruchten aan de palm te groeien.
De vruchten kunnen worden geperst tot een olie. De palmolie wordt vervolgens vervoerd naar de eindbestemming. In raffinaderijen wordt de oolie dan nog ontkleurd en gezuiverd tot de ruwe olie en zal deze verder worden gescheiden. Tot slot kan dit dan worden verwerkt in producten zoals ijs, chocola en boter. Wat er overblijft van dit productieproces kan vaak gebruikt worden als veevoer in de omgeving van de oliepalmen.
Waarom wordt palmolie gebruikt?
De palmolie heeft allerlei functionele eigenschappen. Door de zachte en romige structuur en de afwezigheid van sterke geur maken palmolie een betaalbaar en makkelijk ingrediënt in veel soorten recepten. Het heeft een lange stabiliteit en kan makkelijke tegen hoge kooktemperaturen. Het is daarom ook dat palmolie voor allerlei producten gebruikt kan worden. Bovendien is de opbrengst van palmolie per hectare is veelal hoger dan dat van andere gewassen en de oliepalm geeft het hele jaar door vruchten.
Bewust van de kenmerken
Palmolie zou wel verzadigd vet bevatten waardoor de producten waardoor dit wel gezondheidsnadelen kan hebben heeft afhankelijk van de hoeveelheid. Het is in ieder geval slim om altijd goed op het etiket van het voedingsmiddel te kijken om er achter te komen of er überhaupt palmolie in zit en wat de voedingswaarden zijn. Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering. Wanneer je bijvoorbeeld leest dat het product plantaardige oliën bevat, dan zou dit palmolie kunnen bevatten. Het zou in ieder geval aangegeven moeten zijn. Producten die palmolie bevatten kunnen herkenbaar zijn aan het RSPO-keurmerk wat duurzame palmolie aangeeft. Je kunt ook informatie vinden over duurzaamheid van palmolie via EPOA.